skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla (wystarczy 2 litry), Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia, trochę soli. Włóż makaron do wrzącej wody. Gotuj zgodnie z czasem wskazanym w instrukcji na opakowaniu, tylko o około 1-2 minuty krócej. W naczyniu makaron powinien być al dente.
2. Następnie spuszczamy wodę (zostawiamy pół szklanki bulionu, przyda się nieco później), wrzucamy makaron do durszlaka. Zastąp strumień zimnej wody na minutę, aby zatrzymać proces gotowania. Pozwól płynowi spłynąć.
3. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, kroimy na kawałki, ale niezbyt drobno. Włóż wątrobę do miski, dopraw solą i pieprzem.
4. Rozłóż trochę masła (około 1/3 określonej ilości) na patelni, wyślij do ognia. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego wątrobę, smaż przez 4 minuty mieszając.
5. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj pozostały olej na patelnię, rozłóż cebulę.
6. Sól i pieprz do smaku, smaż przez 8 minut. Umyj świeżą szałwię, drobno posiekaj, wyślij na patelnię.
7. Wlej czerwone wytrawne wino, odparuj płyn do połowy. Gdy ilość płynu zostanie zmniejszona, rozłóż makaron na wątrobie i dodaj wywar, w którym został ugotowany.
8. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu, aż sos zacznie otaczać makaron. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, wyślij na patelnię (zostaw trochę do podania). Wymieszaj, zdejmij z ognia.
9. Rozłóż naczynie w porcjach. Posiekaj natkę pietruszki, posyp ją makaronem i wątróbką przed podaniem. Posyp również pozostałym startym parmezanem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g