wątróbka z kurczaka z makaronem

przygotuj pyszny obiad szybko i bez kłopotów! Wątróbka drobiowa z makaronem to doskonały wybór na obiad. Makaron lepiej wybrać wysokiej jakości, wykonany z pszenicy durum. Taki makaron nie będzie gotowany w tym procesie i skleja się w gotowym naczyniu. Wątróbka drobiowa powinna być świeża, lepiej nie kupować mrożonych podrobów. Wątroba w przepisie jest smażona na maśle,ale w razie potrzeby można ją zastąpić dowolnym warzywem. Chociaż warto spróbować z kremowym, okazuje się bardzo smaczny.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 55 % 27 g
243 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Wlej wodę do rondla (wystarczy 2 litry), Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia, trochę soli. Włóż makaron do wrzącej wody. Gotuj zgodnie z czasem wskazanym w instrukcji na opakowaniu, tylko o około 1-2 minuty krócej. W naczyniu makaron powinien być al dente.

2. Następnie spuszczamy wodę (zostawiamy pół szklanki bulionu, przyda się nieco później), wrzucamy makaron do durszlaka. Zastąp strumień zimnej wody na minutę, aby zatrzymać proces gotowania. Pozwól płynowi spłynąć.

3. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, kroimy na kawałki, ale niezbyt drobno. Włóż wątrobę do miski, dopraw solą i pieprzem.

4. Rozłóż trochę masła (około 1/3 określonej ilości) na patelni, wyślij do ognia. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego wątrobę, smaż przez 4 minuty mieszając.

5. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj pozostały olej na patelnię, rozłóż cebulę.

6. Sól i pieprz do smaku, smaż przez 8 minut. Umyj świeżą szałwię, drobno posiekaj, wyślij na patelnię.

7. Wlej czerwone wytrawne wino, odparuj płyn do połowy. Gdy ilość płynu zostanie zmniejszona, rozłóż makaron na wątrobie i dodaj wywar, w którym został ugotowany.

8. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu, aż sos zacznie otaczać makaron. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, wyślij na patelnię (zostaw trochę do podania). Wymieszaj, zdejmij z ognia.

9. Rozłóż naczynie w porcjach. Posiekaj natkę pietruszki, posyp ją makaronem i wątróbką przed podaniem. Posyp również pozostałym startym parmezanem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy