delikatny budyń waniliowo-czekoladowy

pyszny i zdrowy deser, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Może być podawany jako niezależne danie.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 70 % 28 g
193 kcal
IG: 22 / 4 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wymieszaj cukier i mąkę, dodaj mleko. Zagotuj mieszaninę, pozwól jej lekko zgęstnieć. Dodaj stopione masło i podziel na 2 części. W 1 części dodaj cukier waniliowy, w innym kakao. Ponownie podgrzej obie mieszanki, aż jeszcze bardziej zgęstnieją. Wlać do kubków porcjowanych, udekorować według uznania i podawać! I lepiej zostawić na 1 godzinę w lodówce.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy