kandyzowane wiśnie w domu

Zrób wspaniały deser dla rodziny własnymi rękami! Kandyzowane wiśnie w domu są wytwarzane bezpośrednio z jagód i syropu cukrowego. Okazują się spokojnym kolorem, bez żrących kolorów, jak zakupione kandyzowane owoce. Produkt naturalny. Oczywiście lepiej jest dokonać wyboru na rzecz naturalnych domowych przysmaków, chociaż jest to czasochłonne. Takie wiśnie nie boją się traktować dzieci, nie zaszkodzą ich zdrowiu, nie spowodują alergii. Więc gotowanie kandyzowanych owoców w domu jest najlepsze!
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 97 % 75 g
218 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 15 h

Wiele osób wie, co to są kandyzowane owoce. Są to jagody lub owoce gotowane w syropie. Kandyzowane owoce to bardzo smaczny przysmak, można je traktować dzieci zamiast słodyczy. Kandyzowane owoce dodaje się również do wypieków: do ciast biszkoptowych, do ciast, do babeczek. Kandyzowane owoce można wykorzystać jako element wystroju, dekorując nimi ciasta i ciasta. Danie jest więc dość uniwersalne. Ten przepis opisuje proces gotowania kandyzowanych wiśni. Okazują się po prostu wspaniałe!

aby przygotować kandyzowane wiśnie, warto wybrać odpowiednią odmianę jagód. Kwaśne jagody będą kwaśne, a słodsze będą odpowiednio słodsze.

1. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy nasiona. Ważne jest, aby wstępnie posortować jagody, powinny być całe, Nie stłumione, bez śladów zepsucia.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotuj syrop przez 5 minut.

3. Obrane wiśnie przekładamy do miski, zalewamy syropem. Pozostaw na 6 godzin. W tym czasie wchłoną syrop i wypuszczą sok.

4. Po upływie określonego czasu przenosimy jagody na patelnię i wysyłamy do ognia. Gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Następnie pozostaw do zaparzenia na 5 godzin.

5. Następnie ponownie gotujemy jagody, tym razem powinny się rozjaśnić, a syrop stanie się gęsty. Na tym etapie wrzucamy wiśnie do durszlaka i zostawiamy na półtorej godziny. Cały syrop powinien spłynąć.

6. Wlej wiśnie na sito w jednej warstwie, pozostaw na 5 dni w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Możesz posypać przyszłe kandyzowane owoce cukrem, ale jest to opcjonalne. Istnieje również opcja suszenia jagód w piekarniku, jest szybsza. Ale jagody suszone w piekarniku są ciemniejsze.

7. Gotowy przysmak przenosi się do czystego, suchego szklanego słoika, przykrywa pokrywką. Przechowywać w zimnym miejscu. Można go również przechowywać w celofanowej torbie z ciasnym zapięciem, ale także na zimno.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy