Crumble z rabarbarem

upiecz bardzo letnie ciasto! Zadowolenie bliskich jest proste! Crumble z rabarbarem jest pyszny i aromatyczny. To bardzo letnie ciasto z soczystym nadzieniem i kruchym ciastem kruchym. Rabarbar, jabłka i truskawki idealnie do siebie pasują.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 58 % 32 g
306 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

aby przygotować ten pyszny deser, przygotujemy składniki:

- umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój rabarbar na kawałki o długości około 2 cm;

- umyj, wytrzyj i obierz jabłka, Wytnij rdzenie i łodygi, a następnie pokrój na małe kawałki;

- moje truskawki, lekko usuń nadmiar wilgoci za pomocą papierowych serwetek. pokrój jagody na pół. Duże jagody można pokroić na cztery części;

- pokrój wcześniej prażone orzechy laskowe na małe kawałki.

zaczynamy gotować od podstaw:

- masło, które powinno być schłodzone, twarde, pokroić w kostkę i przenieść do średniej wielkości miski;

- wlej cukier do masła i przesiej mąkę, a następnie ugniataj wszystko rękami w okruchy;

- dodaj żółtko do powstałego okruchu i wlej zimną wodę, jeszcze raz dobrze wymieszaj, aż będzie gładka;

- rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, dobrze ugniataj i uformuj okrągłą warstwę o grubości 2 cm, owinąć warstwę folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny;

- umieść warstwę ciasta między dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkuj do grubości 4 mm. wyłóż naczynie do pieczenia (średnica 20 cm, Wysokość - 6 cm) pergaminem, rozłóż warstwę ciasta, odcinając nadmiar krawędzi (boki muszą mieć około 4 cm wysokości). Wyjmujemy formę z podstawą do lodówki na pół godziny.

a w tym czasie przygotowujemy nadzienie:

- przygotowany rabarbar i jabłka wkładamy do średniej wielkości rondla, zasypiamy cukrem pudrem;

- stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do nieco poniżej średniej;

- gotuj rabarbar i jabłka przez 5 minut - aż będą miękkie;

- w małej misce łączymy mąkę kukurydzianą z zimną wodą, mieszamy do uzyskania gładkości i dodajemy do patelni do jabłek i rabarbaru;

- w tym samym miejscu rozprowadzamy truskawki, wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 1 minutę;

- Usuń gotowe nadzienie z pieca.

włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po podgrzaniu włóż formę z podstawą do piekarnika. Wstępnie wykładamy podstawę arkuszem pergaminu i wylewamy na nią fasolę lub groszek. Pieczemy podstawę przez 12 minut, po czym usuwamy pergamin z fasolą (groszkiem). Pieczemy bazę przez kolejne 7 minut - do złotego koloru. Wyjmij formę i pozwól bazie nieco ostygnąć.

gotowanie Crumble. W pojemniku o odpowiedniej wielkości umieszczamy schłodzone masło pokrojone na kawałki, granulowany cukier i przesianą mąkę. Wymieszaj wszystko rękami w okruchy. Dodaj orzechy laskowe i ponownie wymieszaj rękami, aby orzechy były równomiernie rozłożone.

do podstawy układamy nadzienie rabarbarowe, jabłkowe i truskawkowe, posypujemy kruszonką. Wkładamy wszystko razem do piekarnika na 25 minut, aż krumble na wierzchu stanie się piękny i złoty. Wyjmij formę z piekarnika, ostudź w temperaturze pokojowej przez 20 minut.

podawaj przysmak na ciepłą herbatę z lodami lub kremem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy