skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten pyszny deser, przygotujemy składniki:
- umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój rabarbar na kawałki o długości około 2 cm;
- umyj, wytrzyj i obierz jabłka, Wytnij rdzenie i łodygi, a następnie pokrój na małe kawałki;
- moje truskawki, lekko usuń nadmiar wilgoci za pomocą papierowych serwetek. pokrój jagody na pół. Duże jagody można pokroić na cztery części;
- pokrój wcześniej prażone orzechy laskowe na małe kawałki.
zaczynamy gotować od podstaw:
- masło, które powinno być schłodzone, twarde, pokroić w kostkę i przenieść do średniej wielkości miski;
- wlej cukier do masła i przesiej mąkę, a następnie ugniataj wszystko rękami w okruchy;
- dodaj żółtko do powstałego okruchu i wlej zimną wodę, jeszcze raz dobrze wymieszaj, aż będzie gładka;
- rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, dobrze ugniataj i uformuj okrągłą warstwę o grubości 2 cm, owinąć warstwę folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny;
- umieść warstwę ciasta między dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkuj do grubości 4 mm. wyłóż naczynie do pieczenia (średnica 20 cm, Wysokość - 6 cm) pergaminem, rozłóż warstwę ciasta, odcinając nadmiar krawędzi (boki muszą mieć około 4 cm wysokości). Wyjmujemy formę z podstawą do lodówki na pół godziny.
a w tym czasie przygotowujemy nadzienie:
- przygotowany rabarbar i jabłka wkładamy do średniej wielkości rondla, zasypiamy cukrem pudrem;
- stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do nieco poniżej średniej;
- gotuj rabarbar i jabłka przez 5 minut - aż będą miękkie;
- w małej misce łączymy mąkę kukurydzianą z zimną wodą, mieszamy do uzyskania gładkości i dodajemy do patelni do jabłek i rabarbaru;
- w tym samym miejscu rozprowadzamy truskawki, wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 1 minutę;
- Usuń gotowe nadzienie z pieca.
włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po podgrzaniu włóż formę z podstawą do piekarnika. Wstępnie wykładamy podstawę arkuszem pergaminu i wylewamy na nią fasolę lub groszek. Pieczemy podstawę przez 12 minut, po czym usuwamy pergamin z fasolą (groszkiem). Pieczemy bazę przez kolejne 7 minut - do złotego koloru. Wyjmij formę i pozwól bazie nieco ostygnąć.
gotowanie Crumble. W pojemniku o odpowiedniej wielkości umieszczamy schłodzone masło pokrojone na kawałki, granulowany cukier i przesianą mąkę. Wymieszaj wszystko rękami w okruchy. Dodaj orzechy laskowe i ponownie wymieszaj rękami, aby orzechy były równomiernie rozłożone.
do podstawy układamy nadzienie rabarbarowe, jabłkowe i truskawkowe, posypujemy kruszonką. Wkładamy wszystko razem do piekarnika na 25 minut, aż krumble na wierzchu stanie się piękny i złoty. Wyjmij formę z piekarnika, ostudź w temperaturze pokojowej przez 20 minut.
podawaj przysmak na ciepłą herbatę z lodami lub kremem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g