ciasto z kruchym ciastem i kremem

Przygotuj ciasto o smaku pomarańczowym! Traktuj swoich krewnych! Ciasto z kruchymi ciastami i delikatnym kremem można przygotować nie tylko na specjalną okazję. Dlaczego nie rozcieńczyć szarości życia codziennego jasnymi kolorami? Pomoże w tym ciasto pomarańczowe! Możesz przygotować ciasto wieczorem, a następnego dnia zafundować je rodzinie. Ciasto według tego przepisu można również bezpiecznie podać na świątecznym stole, będzie wyglądać przyzwoicie.
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 70 % 35 g
265 kcal
IG: 6 / 54 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

1. Wstępnie obrane pomarańcze dzielimy na plasterki, usuwamy folię z każdego plasterka. Pokrój miąższ w kostkę, włóż do rondla. Dodaj tam skórkę, odcinając najcieńszą warstwę.

2. Zasypiamy pomarańcze cukrem, wysyłamy do ognia. Gotuj pomarańcze na małym ogniu przez 20 minut. W tym procesie mieszamy.

3. Wlej Likier pomarańczowy do powstałego dżemu, odparuj alkohol przez 5-7 minut. Ochłodzić impregnację.

4. Wlej śmietanę do rondla, wlej tutaj jedną trzecią cukru (50 gramów), Wyślij do ognia. Doprowadź śmietanę do wrzenia, ale nie gotuj.

5. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Wybierz rondel o średnicy mniejszej niż rondel z wodą. Włóż białka do rondla, wlej do nich pozostały cukier.

6. Ubij białka z cukrem w łaźni wodnej na stabilne, mocne szczyty. Białka są jak Warzone podczas ubijania, dobrze zachowują swój kształt.

7. Nie przestając bić, wlej gorącą śmietanę do masy białkowej. Gotuj śmietanę do stanu gęstej galaretki.

8. Gdy krem osiągnie pożądaną konsystencję, usuń patelnię z łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie, aż całkowicie ostygnie.

9. Ubij zmiękczone masło mikserem na puszystą masę. Następnie wlewamy do niego masę kremową w częściach, za każdym razem ubijamy śmietanę.

10. Zbieramy ciasto. Wlać ciasta impregnowane bezpośrednio kawałkami pomarańczy, a następnie posmarować kremem. Ciasto wysyłamy do lodówki.

11. W międzyczasie przygotujemy wypełnienie. Wlej żelatynę do małej patelni, zalej śmietaną. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do gorącego stanu, ale nie gotujemy! Następnie wlej cukier do gorącej śmietany, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

12. Pomarańczową czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Wlej śmietanę z żelatyną do rozpuszczonej czekolady, mieszaj, aż będzie gładka. Wlej ciasto powstałą masą.

13. Rozpuść gorzką czekoladę, wlej ciasto w kółko, udekoruj krawędzie i boki płatkami migdałów. Wysyłamy smakołyk do lodówki na noc (8-10 godzin).

po upływie określonego czasu ciasto można podawać na stole.

możesz się poczęstować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal / 100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Ciastka piaskowe - 318   kcal/100g

Podobne przepisy