skład / składniki
metoda gotowania
jeśli ciasto francuskie jest zamrożone, należy je rozmrozić. Aby to zrobić, wystarczy włożyć opakowanie ciasta do lodówki i pozostawić na noc. W tym czasie powinien się rozmrozić. Rozmrażanie w ten sposób jest bezpieczne, powolne rozmrażanie jest najbardziej odpowiednie dla ciasta.
1. Ciasto dzielimy na równe części. Rozwałkuj każdą część tak cienko, jak to możliwe. Jeśli planujesz zrobić ciasto kwadratowe, możesz potrząsnąć ciastami w kształcie dużej blachy do pieczenia, a następnie podzielić je na dwie części. Tak więc proces pieczenia będzie jeszcze szybszy. Jeśli planowane jest ciasto o okrągłym kształcie, ciasta należy natychmiast przyciąć, dołączając płaski talerz o pożądanej średnicy do zwiniętego ciasta. Do przycinania wygodnie jest również użyć pierścienia kulinarnego.
2. Pieczemy ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut, aż pojawi się piękny rumieniec. Gotowe ciasta nie powinny być miękkie i zginać się, ale wręcz przeciwnie - są suche, kruche. Rozłóż gotowe ciasta w stosie jeden na drugim.
3. Wlej suchy krem na patelnię. Tutaj wlewamy mąkę i cukier (zostawiamy łyżkę cukru), dokładnie mieszamy składniki w jednorodny proszek. Wlać zimne mleko do powstałej mieszanki (50 ml pozostawić na żółtka), zmielić masę do uzyskania gładkości.
4. Wysyłamy patelnię do ognia, dodajemy masło do śmietany. Masło jest wstępnie pokrojone w kostkę, dzięki czemu szybciej rozpuści się w śmietanie. Krem gotujemy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając.
5. W małym pojemniku rozprowadzamy żółtka, wlewamy do nich niewielką ilość mleka i wlewamy pozostały cukier, masujemy widelcem. Gdy krem się zagotuje, wprowadzamy do niego żółtka. Należy to zrobić ostrożnie, wlewając masę żółtkową cienkim strumieniem i ciągle mieszając krem. Gotuj krem przez kolejne 5-7 minut, a następnie zdejmij z ognia. Krem jest bardzo gęsty, pachnący.
6. Pozwól kremowi ostygnąć do temperatury pokojowej,a następnie posmaruj ciasta. Każde kolejne ciasto lekko dociskamy rękami do poprzedniego, aby zagęścić ciasto. Udekoruj przysmak okruchami. Może być wykonany ze skrawków ciast.
7. Posiekaj orzechy włoskie na okruchy, posyp je powierzchnią ciasta. Ciasto wysyłamy do lodówki na noc (około 8-10 godzin). W tym czasie ciasta zostaną namoczone, ciasto stanie się miękkie.
przed podaniem ciasto można dodatkowo udekorować do smaku, na przykład jagodami lub posypką do ciasta.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suchy krem do ciasta - 400 kcal/100g