dżem wiśniowy z żelującym cukrem

przepis na idealny dżem z sekretnym składnikiem-spróbuj! Dżem wiśniowy z żelującym cukrem jest idealny. I to nie są puste słowa. Gęsty, piękny-kolor pozostaje jasny i bogaty, świeży, pełen smaku i aromatu letnich jagód. Gotuje się przez kilka minut, dlatego witaminy pozostają w nim maksymalnie. A wszystko to jest możliwe dzięki jednemu składnikowi-żelującemu cukrowi, który zawiera naturalną pektynę jabłkową, kwas cytrynowy jako stabilizator, a właściwie cukier. Zepsucie takiego dżemu jest po prostu nierealne!
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 74 g
175 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowanie takiego dżemu jest naprawdę bardzo proste. I zaczniemy oczywiście od jagód, które należy dokładnie posortować i umyć. Do dżemu musisz wybrać dojrzałe i całe jagody bez małżeństwa. Umyte jagody układamy na czystym ręczniku, aby trochę wyschły. Po specjalnym urządzeniu usuwamy nasiona z wiśni. Jagody bez pestek są przenoszone do emaliowanej patelni.

postaw patelnię na minimalnym ogniu. Ważny punkt-nie dodajemy wody. Oznacza to, że dżem składa się tylko z dwóch składników! Czekamy, aż sok uwolniony z jagód zacznie bulgotać. Pamiętaj, aby mieszać! Gotuj przez 5 minut.

wlej żelujący cukier do rondla, dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Nie musisz doprowadzać do wrzenia. Najważniejsze jest to, że nie ma kryształów. Wyjmujemy patelnię z pieca i wkładamy gorący dżem do suchych sterylnych słoików, szczelnie zamykamy pokrywkami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

P. S. aby wysterylizować słoiki, rozgrzej je w piekarniku. Robimy to w ten sposób: myjemy ręcznik, wyciskamy, rozkładamy na blasze do pieczenia. Kładziemy słoiki na wilgotnym ręczniku na beczce. Wkładamy blachę do pieczenia z puszkami do piekarnika, który włączamy, aby podgrzać do 120 stopni Celsjusza. Trzymaj słoiki w piekarniku po podgrzaniu przez 10 minut.

przechowuj taki dżem w ciemnym, chłodnym miejscu. Jest dobrze przechowywany, ale z reguły nie pozostaje długo:) ponieważ okazuje się niesamowicie smaczny, piękny i kusząco apetyczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Cukier żelujący - 398   kcal/100g

Podobne przepisy