skład / składniki
metoda gotowania
1. Kruszymy ciasteczka owsiane rękami, wkładamy do miski. Rozłóż zmiękczone masło na wątrobie, dokładnie wymieszaj masę. Powinien stać się plastyczny, jednorodny. Można to zrobić za pomocą blendera, będzie szybciej.
2. Dno dzielonej formy jest wyłożone pergaminem. Rozłóż masę owsianą, rozprowadź równą warstwę, uformuj niską stronę. Ostrożnie ubijamy podstawę, od tego zależy piękne i równe cięcie. Jeśli nie jest dobrze ubite ciasteczka, podczas krojenia podstawa kruszy się i kruszy. Wysyłamy formę z podstawą do zamrażarki na 15 minut.
3. W międzyczasie przygotujemy karmel. Rozłóż masło na małej patelni, wyślij do ognia. Gdy masło się rozpuści, wlej do niego śmietanę i wlej brązowy cukier. Doprowadzić masę do wrzenia przy ciągłym mieszaniu. Nadal gotujemy karmel przez 8 minut na bardzo małym ogniu, stale przeszkadzamy, aby masa się nie przypaliła.
4. Następnie zdejmij patelnię z ognia, ostudź karmel. Wlej połowę porcji na podstawę ciasta, wyrównaj. Karmel szybko się zestali, ponieważ baza zdążyła już dobrze zestalić. Ponownie wysyłamy formularz do lodówki.
5. Cóż, teraz przygotujemy nadzienie. Aby to zrobić, umyj jabłka, wysusz je. Obierz skórę, Wytnij rdzeń nasionami. Pokrój jabłka na małe kostki. Włóż ser śmietankowy do miski, wlej tutaj cukier. Ubij składniki mikserem. Ubij schłodzoną śmietanę do uzyskania gęstej konsystencji. Połącz bitą śmietanę z masą serową, delikatnie wymieszaj. Włóż jabłka do powstałej mieszanki, ponownie wymieszaj.
6. Na schłodzonej podstawie z karmelem rozłóż Powstałą pastę. Ciasto wysyłamy do lodówki na 4 godziny. Po określonym czasie ostrożnie wyjmij ciasto z formy, pokrój na porcje. Przed podaniem polej każdy kawałek pozostałym karmelem.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Ciasteczka owsiane - 638 kcal/100g