ciasto owsiane bez kwaśnej śmietany

ciasta bez pieczenia są pyszne, szybkie, proste! Ciasto owsiane można łatwo i łatwo przygotować bez pieczenia! To świetny deser do podania z filiżanką herbaty lub aromatycznej kawy. Ciasteczka owsiane służą jako podstawa deseru, a nadzienie to najdelikatniejsza kremowa pasta ze świeżymi jabłkami. Końcową nutą jest pyszny karmel, którym polewa się ciasto.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 41 % 27 g
węglowodany 50 % 33 g
407 kcal
IG: 9 / 42 / 48

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

1. Kruszymy ciasteczka owsiane rękami, wkładamy do miski. Rozłóż zmiękczone masło na wątrobie, dokładnie wymieszaj masę. Powinien stać się plastyczny, jednorodny. Można to zrobić za pomocą blendera, będzie szybciej.

2. Dno dzielonej formy jest wyłożone pergaminem. Rozłóż masę owsianą, rozprowadź równą warstwę, uformuj niską stronę. Ostrożnie ubijamy podstawę, od tego zależy piękne i równe cięcie. Jeśli nie jest dobrze ubite ciasteczka, podczas krojenia podstawa kruszy się i kruszy. Wysyłamy formę z podstawą do zamrażarki na 15 minut.

3. W międzyczasie przygotujemy karmel. Rozłóż masło na małej patelni, wyślij do ognia. Gdy masło się rozpuści, wlej do niego śmietanę i wlej brązowy cukier. Doprowadzić masę do wrzenia przy ciągłym mieszaniu. Nadal gotujemy karmel przez 8 minut na bardzo małym ogniu, stale przeszkadzamy, aby masa się nie przypaliła.

4. Następnie zdejmij patelnię z ognia, ostudź karmel. Wlej połowę porcji na podstawę ciasta, wyrównaj. Karmel szybko się zestali, ponieważ baza zdążyła już dobrze zestalić. Ponownie wysyłamy formularz do lodówki.

5. Cóż, teraz przygotujemy nadzienie. Aby to zrobić, umyj jabłka, wysusz je. Obierz skórę, Wytnij rdzeń nasionami. Pokrój jabłka na małe kostki. Włóż ser śmietankowy do miski, wlej tutaj cukier. Ubij składniki mikserem. Ubij schłodzoną śmietanę do uzyskania gęstej konsystencji. Połącz bitą śmietanę z masą serową, delikatnie wymieszaj. Włóż jabłka do powstałej mieszanki, ponownie wymieszaj.

6. Na schłodzonej podstawie z karmelem rozłóż Powstałą pastę. Ciasto wysyłamy do lodówki na 4 godziny. Po określonym czasie ostrożnie wyjmij ciasto z formy, pokrój na porcje. Przed podaniem polej każdy kawałek pozostałym karmelem.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ciasteczka owsiane - 638   kcal/100g

Podobne przepisy