Tom Yam Classic

pikantna tajska zupa to świetna alternatywa dla pierwszych dań. Oczywiście, jeśli jesteś fanem ostrego i niezwykłego. W końcu zamierzasz teraz ugotować szeroko rozpowszechnione, ale ostre, specyficzne pierwsze danie. Podstawą zupy Tom Yam jest rosół z kurczaka (lub ryba). A do zupy zwykle wkłada się krewetki, filety z kurczaka, ryby, owoce morza. Dlatego tajska zupa nie zawsze jest taka sama. Tak, nie każdy może w stu procentach przestrzegać klasycznego przepisu, ponieważ trawa cytrynowa, galangal,kaffir-limonka, bez których nie będzie zupy Tom Yam, nie jest wszędzie. Ale proszek lub pastę, której skład zawiera wszystkie te przyprawy, można znaleźć w sklepie. W osobnej misce podawaj Tom dołów o wyraźnym smaku cytrusowym i aromacie ryżu. Zwykle duże kawałki w zupie są spożywane pałeczkami, a resztę małą tajską łyżką. I możesz zanurzyć łyżkę ryżu bezpośrednio w zupie i jeść. Europejska wersja zupy jest spożywana bez ryżu.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 29 % 2 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj pierś z kurczaka, aby uzyskać 300 ml bogatego, pysznego bulionu. W międzyczasie mięso jest gotowane (nie musisz solić bulionu!), przygotujemy pozostałe składniki. Zacznijmy od przypraw (miałem zestaw do zupy tom yum z podstawowych składników).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj trawę cytrynową. Wytnij galangal. Papryczki chili nie są strugane, wkładamy je w całości. Liście limonki kaffir dostałem tak nasycony kolor, że szkoda było je pokroić, ale narwałem je na małe plasterki. Pamiętaj - wszystko to można umieścić w całości, ponieważ przyprawy te nie są spożywane (są pozostawione na talerzu dla urody lub aromatu lub w ogóle usunięte, zwłaszcza jeśli są mielone).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij to wszystko do bulionu (po wyjęciu mięsa i główek krewetek oraz muszli, jeśli je włożyłeś).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po pięciu minutach cichego gotowania dodaj 1 łyżeczkę do bulionu. pasta chili (jest ostra ,więc nie trzeba solić) i pokrój suche i czyste pieczarki na ćwiartki (jeśli grzyby są małe).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory również siekamy w tym samym formacie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli masz świeże krewetki (najlepiej Królewskie), dobrze je obierz. Jeśli zamrożone, początkowo rozmrozić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cebulę i grzyby do zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 10 minutach wyślij krewetki, pomidor i sos rybny do rondla(0,25 łyżeczki). Po wymieszaniu wszystkiego doprowadzamy do wrzenia i po minucie wyłączamy Gaz. Wszystko się ugotuje, nie martw się. W końcu po wyłączeniu procesy na patelni nie zatrzymują się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciśnij sok z cytryny do zupy, posyp posiekaną kolendrą lub innymi ziołami. Spróbujmy i zbilansujmy sól i cukier. Po spróbowaniu tej tajskiej zupy zapomnisz o wszystkim na świecie. Będzie tak pysznie!

i więcej porad

bulion okaże się jeszcze bogatszy, jeśli na końcu włożysz głowy i muszle krewetek umyte pod kranem na patelni.

Galangal można zastąpić imbirem. I inne przyprawy-analogi, które są obfite w sklepach.

jeśli nie znalazłeś krewetek królewskich i chcesz zupy, weź dowolne!

przyprawy i ich ilości można zmieniać.

aby zupa nie była tak ostra, możesz wlać do niej mleko kokosowe. Ale nie jest zawarty w klasycznym przepisie kuchni tajskiej.

nie zapomnij dobrze obrać krewetek (usuwając skorupę, usuwając jelita z tyłu, nogi itp.).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy