skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj pierś z kurczaka, aby uzyskać 300 ml bogatego, pysznego bulionu. W międzyczasie mięso jest gotowane (nie musisz solić bulionu!), przygotujemy pozostałe składniki. Zacznijmy od przypraw (miałem zestaw do zupy tom yum z podstawowych składników).
Krok 2:
Posiekaj trawę cytrynową. Wytnij galangal. Papryczki chili nie są strugane, wkładamy je w całości. Liście limonki kaffir dostałem tak nasycony kolor, że szkoda było je pokroić, ale narwałem je na małe plasterki. Pamiętaj - wszystko to można umieścić w całości, ponieważ przyprawy te nie są spożywane (są pozostawione na talerzu dla urody lub aromatu lub w ogóle usunięte, zwłaszcza jeśli są mielone).
Krok 3:
Wyślij to wszystko do bulionu (po wyjęciu mięsa i główek krewetek oraz muszli, jeśli je włożyłeś).
Krok 4:
Po pięciu minutach cichego gotowania dodaj 1 łyżeczkę do bulionu. pasta chili (jest ostra ,więc nie trzeba solić) i pokrój suche i czyste pieczarki na ćwiartki (jeśli grzyby są małe).
Krok 5:
Pokrój cebulę w plasterki.
Krok 6:
Pomidory również siekamy w tym samym formacie.
Krok 7:
Jeśli masz świeże krewetki (najlepiej Królewskie), dobrze je obierz. Jeśli zamrożone, początkowo rozmrozić.
Krok 8:
Włóż cebulę i grzyby do zupy.
Krok 9:
Po 10 minutach wyślij krewetki, pomidor i sos rybny do rondla(0,25 łyżeczki). Po wymieszaniu wszystkiego doprowadzamy do wrzenia i po minucie wyłączamy Gaz. Wszystko się ugotuje, nie martw się. W końcu po wyłączeniu procesy na patelni nie zatrzymują się.
Krok 10:
Wyciśnij sok z cytryny do zupy, posyp posiekaną kolendrą lub innymi ziołami. Spróbujmy i zbilansujmy sól i cukier. Po spróbowaniu tej tajskiej zupy zapomnisz o wszystkim na świecie. Będzie tak pysznie!
i więcej porad
bulion okaże się jeszcze bogatszy, jeśli na końcu włożysz głowy i muszle krewetek umyte pod kranem na patelni.
Galangal można zastąpić imbirem. I inne przyprawy-analogi, które są obfite w sklepach.
jeśli nie znalazłeś krewetek królewskich i chcesz zupy, weź dowolne!
przyprawy i ich ilości można zmieniać.
aby zupa nie była tak ostra, możesz wlać do niej mleko kokosowe. Ale nie jest zawarty w klasycznym przepisie kuchni tajskiej.
nie zapomnij dobrze obrać krewetek (usuwając skorupę, usuwając jelita z tyłu, nogi itp.).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g