skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż ser do zamrażarki (lepiej będzie go pocierać) i wyślij jajka do ugotowania.
Krok 2:
5 minut przed rozpoczęciem pracy ze schłodzonymi jajkami i serem zacznijmy kroić składniki. A pierwszym będzie lekko solony łosoś. Pokrój go w małą kostkę, pozostawiając trochę do dekoracji tartlets.
Krok 3:
Wyślemy cięcie do miski, gdzie następnie przygotujemy to pyszne nadzienie do tartletów.
Krok 4:
Jeśli jajka ostygną, obierz je i zetrzyj. Jeśli chcesz, możesz drobno pokruszyć.
Krok 5:
Wyślij je również do miski.
Krok 6:
Trudno jest pokroić ser topiony bardzo drobno, zetrzeć go po wyjęciu z opakowania.
Krok 7:
Po ułożeniu startego sera do pozostałych składników kontynuujemy pracę-pozostaje nam zmielić ogórek. Jakim formatem? Ponownie, twój wybór. Wolałem go drobno pokruszyć.
Krok 8:
Wyślij ogórek do miski i zakończ proces krojenia siekaniem zieleni. Miałem koperek. Nie wziąłem go specjalnie tak bardzo – aby nie zdobył ani smaku, ani rodzaju lekko solonego łososia. W końcu to ten towarzysz, który jest w stanie przyćmić białe światło!
Krok 9:
Zbierz wszystkie składniki w misce. Wymieszaj wszystko i dodaj śmietanę. Nie trzeba jej też dużo brać, bo może też zanegować całą naszą pracę. Dobrze wszystko ugniatamy. Nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Przygotuj tartaletki.
Krok 11:
Włóż do nich nadzienie i udekoruj do smaku. Możesz mieć paski ryb, zielenie itp.
i więcej porad
drobna lub średnia wybrać tarkę do wcierania sera i jajka? Zależy to od wielkości tartlets-jeśli są miniaturowe, pocierać na małym, a dla dużych można zrobić małą kostkę.
piszę w przepisie-ugotujemy jajka, a przepis wskazuje 1 szt. wszystko jest proste, lepiej się zabezpieczyć i ugotować 2-3, ponieważ jajka mogą być niskiej jakości.
tartaletki lepiej brać cienkie, świeże, aby łatwo gryźć. Możesz sam je spiekać i kupić w sklepie-spójrz tylko na datę produkcji!
jeśli tartaletki są suche, grube, trzymaj je przed nadzieniem na parze lub zmiękcz w inny sposób.
ser i ryby są słone, więc ilość ogórka i jajek można bezpiecznie podwoić.
zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć majonez, ale doda to jeszcze więcej pikanterii przekąsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g