skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Marchewki myjemy i gotujemy w mundurkach, jaja kurze gotujemy na twardo. Dobrze myjemy wątrobę ptaka, napełniamy wodą i podpalamy. Gdy woda się zagotuje, a na powierzchni pojawi się piana, spuść bulion, ponownie umyj wątrobę, napełnij czystą wodą i ponownie zagotuj.
Krok 2:
Dodaj sól, kilka liści liści laurowych i groszek. Przyprawy nadają wątrobie przyjemny aromat i maskują jej specyficzny smak. Gotuj przez około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedź bulion, ostudź wątrobę.
Krok 3:
Gdy wątroba ostygnie, drobno posiekaj ją nożem. Rozłóż pierwszą warstwę w salaterce. Możesz trochę solić, jeśli nie smakuje wystarczająco słono.
Krok 4:
Obierz cebulę, drobno posiekaj i podsmaż na oleju roślinnym.
Krok 5:
Rozłóż cebulę na wątrobie w salaterce. Smarujemy majonezem, majonez można zastąpić lżejszym sosem majonezowym.
Krok 6:
Następna jest warstwa marynowanych ogórków. Drobno posiekaj ogórki kiszone i rozłóż na wierzchu. Ponownie posmaruj sosem majonezowym.
Krok 7:
Ochłodź, obierz marchewki. Drobno posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce. Rozłóż warstwę w salaterce.
Krok 8:
Na wierzchu ponownie majonez.
Krok 9:
Po ugotowaniu jaj kurzych napełnij je zimną wodą, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wkładamy je do salaterki. Możesz lekko dodać sól, a także posmarować majonezem.
Krok 10:
Następnie posypać twardym serem startym na drobnej tarce. Udekoruj drobno posiekanym piórkiem zielonej cebuli. Pozwól sałatce namoczyć się, w tym celu włóż ją do lodówki na kilka godzin. I podajemy do stołu. Dość łatwe niezależne danie, a jednocześnie lekkie i niezbyt wysokokaloryczne, zwłaszcza jeśli majonez zostanie zastąpiony dowolnym produktem dietetycznym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g