Sałatka z wątróbki drobiowej

pyszna i łatwa sałatka z wątróbką drobiową! Żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez żadnych sałatek. Jeśli znudzą się klasyki takie jak "Olivier" i "Mimoza", możesz zrobić lekką zarówno pod względem metody i czasu gotowania, jak i łatwą do spożycia sałatkę z wątróbką drobiową. Istnieje wiele różnych przepisów na wątróbkę drobiową. Można go znaleźć w zależności od gustu. Ta sałatka jest szczególnie lekka, ponieważ nie zawiera pokarmów zawierających węglowodany. Warzywa maskują specyficzny smak wątroby, gotowane jajka nadają sałatce delikatność, a twardy ser nadaje pikanterii.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 12 % 3 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Marchewki myjemy i gotujemy w mundurkach, jaja kurze gotujemy na twardo. Dobrze myjemy wątrobę ptaka, napełniamy wodą i podpalamy. Gdy woda się zagotuje, a na powierzchni pojawi się piana, spuść bulion, ponownie umyj wątrobę, napełnij czystą wodą i ponownie zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól, kilka liści liści laurowych i groszek. Przyprawy nadają wątrobie przyjemny aromat i maskują jej specyficzny smak. Gotuj przez około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedź bulion, ostudź wątrobę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy wątroba ostygnie, drobno posiekaj ją nożem. Rozłóż pierwszą warstwę w salaterce. Możesz trochę solić, jeśli nie smakuje wystarczająco słono.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj i podsmaż na oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż cebulę na wątrobie w salaterce. Smarujemy majonezem, majonez można zastąpić lżejszym sosem majonezowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna jest warstwa marynowanych ogórków. Drobno posiekaj ogórki kiszone i rozłóż na wierzchu. Ponownie posmaruj sosem majonezowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ochłodź, obierz marchewki. Drobno posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce. Rozłóż warstwę w salaterce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu ponownie majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po ugotowaniu jaj kurzych napełnij je zimną wodą, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wkładamy je do salaterki. Możesz lekko dodać sól, a także posmarować majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie posypać twardym serem startym na drobnej tarce. Udekoruj drobno posiekanym piórkiem zielonej cebuli. Pozwól sałatce namoczyć się, w tym celu włóż ją do lodówki na kilka godzin. I podajemy do stołu. Dość łatwe niezależne danie, a jednocześnie lekkie i niezbyt wysokokaloryczne, zwłaszcza jeśli majonez zostanie zastąpiony dowolnym produktem dietetycznym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy