zapiekanka z suszonego bakłażana

Przygotuj pyszne posiłki! Spraw, aby dni powszednie były wygodniejsze! Zapiekanka z suszonego bakłażana to ciepłe danie, które można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Ryż można przyjmować w różnych odmianach, aby zapiekanka wyglądała bardziej świątecznie. Adjika może być używana w domu lub w sklepie, najważniejsze jest to, że nie jest zbyt ostra. Prezentowane danie ma słodką pikantną nutę.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 55 % 12 g
143 kcal
IG: 45 / 36 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Wlej ryż do miski, zalej zimną wodą. Dokładnie umyj, spuść wodę. Następnie umyty ryż przenosimy na patelnię, napełniamy wodą (200 ml) i wysyłamy do ognia. Sól do smaku. Gotuj ryż do miękkości. Ryż powinien okazać się kruchy. Rozbij jajko kurze na gotowy ryż, wymieszaj.

2. Podczas gotowania ryżu zajmijmy się bakłażanem. Ponieważ bakłażany są suszone, należy je gotować na parze. Aby to zrobić, włóż bakłażana do miski, zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywką, pozostaw na 20 minut. Następnie spuść wodę, smaż bakłażany na oleju roślinnym przez 3-5 minut.

3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój paprykę w drobną kostkę. Rozłóż przygotowane warzywa na bakłażany, kontynuuj smażenie.

4. Dodaj adjika i kolendrę do warzyw, wlej 150-200 ml wody, gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz całkowicie odparuje. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę. Rozłóż kleik czosnkowy w mieszance warzywnej, sól do smaku, wymieszaj.

5. Przygotuj sos. Smażyć mąkę na suchej patelni do lekkiego złotego odcienia. Następnie wlej mleko i dodaj kawałek zmiękczonego masła, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Trzymaj w ogniu, aż zgęstnieje, około 2-3 minut. A teraz zdejmij z ognia, dodaj szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i sól do smaku.

6. W naczyniu do pieczenia rozprowadzamy ryż, ubijamy. Następnie rozprowadzamy duszone warzywa, a także ubijamy. Wlać przygotowany biały sos. Zetrzyj ser, obficie posyp powierzchnię zapiekanki.

7. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, pieczemy przez 10 minut. Dobrze jest gotować zapiekankę w dzielonej formie do ciast. Krawędź można na końcu usunąć i podać zapiekankę na stole w bardzo pięknej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suszone bakłażany - 202   kcal/100g

Podobne przepisy