skład / składniki
metoda gotowania
dania z krewetek są zawsze zwycięskim i oryginalnym rozwiązaniem. Krewetki są cennym źródłem wapnia i białka zwierzęcego. Nie zawierają dużo kalorii, więc mogą być częścią diety tych, którzy dbają o swoją sylwetkę.
grzyby do gotowania można kupić w najbliższym supermarkecie. Są dostępne przez cały rok. Alternatywnie możesz wziąć pieczarki. Szybko się gotują i dobrze smakują.
bulion jest odpowiedni zarówno dla mięsa, jak i warzyw. Z bulionem z kurczaka będzie również pyszny. Można go przygotować specjalnie dla tego dania lub użyć istniejącego. Chociaż w razie potrzeby bulion można całkowicie zastąpić wodą.
1. Bulion wlać do rondla z grubym dnem, wysłać do ognia.
2. W międzyczasie przygotuj grzyby: obierz, umyj, pokrój na kawałki.
3. Krewetki są również czyszczone: usuwamy głowy i nogi, oczyszczamy z muszli.
4. Umyj zieloną cebulę i kolendrę, pokrój nożem.
5. Włóż grzyby do wrzącego bulionu, gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj krewetki i zieloną cebulę, sól.
6. Trzymaj w ogniu przez dwie minuty, aż krewetki staną się różowe. Zdejmij patelnię z ognia.
7. Włóż chiński makaron instant do miski, zalej wrzącą wodą. Przykryj miskę pokrywką, pozostaw na 2 minuty.
8. Wlać bulion z grzybami i krewetkami do misek. Dodaj makaron do każdej miski makaronu, posyp posiekaną kolendrą.
podawaj natychmiast. Pyszne jest uzupełnienie Dania sosem pomidorowym, ale jest to opcjonalne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Chiński makaron instant - 46 kcal/100g