skład / składniki
metoda gotowania
wlej wodę do dużego rondla. Dodaj do niego sok z cytryny i cukier. Na tym etapie dodaje się również mastyk Chios, który należy najpierw zmielić cukrem. Ten składnik nie jest zbyt przystępny cenowo (chociaż można go zamówić online), jest używany jako przyprawa. Zasadniczo dżem nie pogorszy się, jeśli ten egzotyczny składnik zostanie usunięty z przepisu. Jeśli jest dostępny, dodaj zmiażdżony mastyk i kontynuuj gotowanie.
stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, którą od czasu do czasu mieszamy. Używamy do tego drewnianej łyżki. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem przez 8-10 minut. Nie ma potrzeby przykrywania patelni pokrywką.
suszone figi, jeśli to konieczne, spłucz i przetrzyj papierowymi serwetkami, a następnie pokrój na ćwiartki. Zanurz we wrzącym syropie cukrowym. Tam wysyłamy gwiazdkę anyżu. Gotuj wszystko razem na minimalnym ogniu przez pół godziny. Nie przykrywaj pokrywką.
umieść patelnię na średnim ogniu, do której nie trzeba dodawać żadnego oleju. Gdy się rozgrzeje, rozłóż na nim sezam i nie przestając przeszkadzać drewnianą szpatułką, smaż nasiona przez 2-3 minuty. To znaczy, dopóki nie zostaną lekko złocone i nie będą pachnące. Przenosimy sezam na zimny talerz, czekamy, aż całkowicie ostygnie.
powtórz to samo dla orzechów włoskich. Grubo je kroimy (arbitralnie). Kładziemy tę samą patelnię na średnim ogniu, podgrzewamy, rozprowadzamy orzechy włoskie, mieszając, gotujemy je przez 2-3 minuty. Następnie przenieś na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
minęło pół godziny gotowania fig-czas dodać prażone nasiona sezamu i orzechy włoskie. Dodaj również surowe orzeszki piniowe. Wszystko dobrze wymieszaj, trzymaj na ogniu przez kolejną minutę. Następnie włóż dżem do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Po usunięciu słoików z dżemem w lodówce.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Suszone figi - 257 kcal/100g