dżem z suszonych fig

Masz dość zwykłego dżemu? Gotuj z suszonymi owocami i orzechami! Dżem z suszonych fig jest bardzo smaczny i pożywny. Suszone owoce, orzechy włoskie i orzeszki piniowe, sezam... Wszystkie te produkty zawierają dużą ilość minerałów, na przykład: potas, magnez, wapń, cynk itp.regularne stosowanie (oczywiście z umiarem, ponieważ dżem zawiera również cukier) pomaga w pracy serca. Taki dżem można podawać ze świeżym chlebem, tostami, krakersami, grzankami lub po prostu herbatą. Bardzo harmonijnie łączy się z serem.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 80 % 40 g
234 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

wlej wodę do dużego rondla. Dodaj do niego sok z cytryny i cukier. Na tym etapie dodaje się również mastyk Chios, który należy najpierw zmielić cukrem. Ten składnik nie jest zbyt przystępny cenowo (chociaż można go zamówić online), jest używany jako przyprawa. Zasadniczo dżem nie pogorszy się, jeśli ten egzotyczny składnik zostanie usunięty z przepisu. Jeśli jest dostępny, dodaj zmiażdżony mastyk i kontynuuj gotowanie.

stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, którą od czasu do czasu mieszamy. Używamy do tego drewnianej łyżki. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem przez 8-10 minut. Nie ma potrzeby przykrywania patelni pokrywką.

suszone figi, jeśli to konieczne, spłucz i przetrzyj papierowymi serwetkami, a następnie pokrój na ćwiartki. Zanurz we wrzącym syropie cukrowym. Tam wysyłamy gwiazdkę anyżu. Gotuj wszystko razem na minimalnym ogniu przez pół godziny. Nie przykrywaj pokrywką.

umieść patelnię na średnim ogniu, do której nie trzeba dodawać żadnego oleju. Gdy się rozgrzeje, rozłóż na nim sezam i nie przestając przeszkadzać drewnianą szpatułką, smaż nasiona przez 2-3 minuty. To znaczy, dopóki nie zostaną lekko złocone i nie będą pachnące. Przenosimy sezam na zimny talerz, czekamy, aż całkowicie ostygnie.

powtórz to samo dla orzechów włoskich. Grubo je kroimy (arbitralnie). Kładziemy tę samą patelnię na średnim ogniu, podgrzewamy, rozprowadzamy orzechy włoskie, mieszając, gotujemy je przez 2-3 minuty. Następnie przenieś na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

minęło pół godziny gotowania fig-czas dodać prażone nasiona sezamu i orzechy włoskie. Dodaj również surowe orzeszki piniowe. Wszystko dobrze wymieszaj, trzymaj na ogniu przez kolejną minutę. Następnie włóż dżem do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Po usunięciu słoików z dżemem w lodówce.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g

Podobne przepisy