małże w sosie Roquefort

Zaskocz swoją rodzinę niezwykłymi potrawami! Gotuj owoce morza! Małże w sosie Roquefort-niesamowite połączenie smaków! Aby zrozumieć, jakie to pyszne, musisz spróbować. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne. Najważniejsze jest to, że nieodpowiednie owoce morza nie dostały się do żywności. Aby to zrobić, przed gotowaniem małże są sortowane. Wszystkie muszle, które są otwarte i nie zamykają się po naciśnięciu, należy wyrzucić. Małże gotuje się w wytrawnym białym winie. Nie trzeba ich długo gotować, w przeciwnym razie istnieje ryzyko strawienia. Z tego mięso staje się gumowe i twarde, traci swój smak.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Sortujemy i myjemy małże. Jeśli napotkasz otwarte muszle, wyrzuć je.

2. Czyste przygotowane małże wkładamy do rondla i zalewamy suchym białym winem.

3. Wysyłamy patelnię do ognia, zamykamy pokrywką. Gotuj przez 5 minut. W tym czasie małże powinny się otworzyć.

4. Gdy tylko wszystkie lub większość Małży się otworzy, zdejmij patelnię z ognia. Nie trzeba ich dłużej gotować, przyczynia się to do tego, że małże stają się twarde i tracą smak.

5. Rozłóż masło na patelni, rozpuść na średnim ogniu. Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rozłóż cebulę w stopionym maśle. Smażyć na małym ogniu, aż szalotka będzie miękka i pachnąca, około 5 minut.

6. Kruszymy Roquefort na kawałki, wystarczy to zrobić rękami. A teraz dodaj do cebuli ser śmietankowy i posiekany Roquefort.

7. Gotuj na małym ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Następnie dopraw SOS mielonym białym pieprzem.

8. Moja pietruszka, posiekaj nóż tak mały, jak to możliwe. Wyciągamy małże z muszli, ale nie wszystkie. Nadal pozostawiamy niewielką liczbę muszli, aby danie wyglądało bardziej elegancko.

9. Dodaj trochę płynu do sosu, w którym gotowano małże (wystarczy 60 ml), wymieszaj. Możesz dodać więcej płynu, wtedy sos nie będzie tak gęsty. To do smaku.

10. Posolić również sos do smaku, włożyć do niego małże, posypać posiekaną natką pietruszki. Trzymaj w ogniu przez 2-3 minuty.

następnie układamy naczynie w porcjach, uzupełniamy kromką białego chleba.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Ser "Roquefort" - 352   kcal/100g

Podobne przepisy