skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy i myjemy małże. Jeśli napotkasz otwarte muszle, wyrzuć je.
2. Czyste przygotowane małże wkładamy do rondla i zalewamy suchym białym winem.
3. Wysyłamy patelnię do ognia, zamykamy pokrywką. Gotuj przez 5 minut. W tym czasie małże powinny się otworzyć.
4. Gdy tylko wszystkie lub większość Małży się otworzy, zdejmij patelnię z ognia. Nie trzeba ich dłużej gotować, przyczynia się to do tego, że małże stają się twarde i tracą smak.
5. Rozłóż masło na patelni, rozpuść na średnim ogniu. Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rozłóż cebulę w stopionym maśle. Smażyć na małym ogniu, aż szalotka będzie miękka i pachnąca, około 5 minut.
6. Kruszymy Roquefort na kawałki, wystarczy to zrobić rękami. A teraz dodaj do cebuli ser śmietankowy i posiekany Roquefort.
7. Gotuj na małym ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Następnie dopraw SOS mielonym białym pieprzem.
8. Moja pietruszka, posiekaj nóż tak mały, jak to możliwe. Wyciągamy małże z muszli, ale nie wszystkie. Nadal pozostawiamy niewielką liczbę muszli, aby danie wyglądało bardziej elegancko.
9. Dodaj trochę płynu do sosu, w którym gotowano małże (wystarczy 60 ml), wymieszaj. Możesz dodać więcej płynu, wtedy sos nie będzie tak gęsty. To do smaku.
10. Posolić również sos do smaku, włożyć do niego małże, posypać posiekaną natką pietruszki. Trzymaj w ogniu przez 2-3 minuty.
następnie układamy naczynie w porcjach, uzupełniamy kromką białego chleba.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Ser "Roquefort" - 352 kcal/100g