budyń z tapioki

bardzo pożywne i pyszne śniadanie pochodzi z tropików. Budyń z tapioki to niezwykłe śniadanie bez tłuszczu, białka i glutenu, które wcale nie jest trudne do zrobienia. Uzupełniony owocami tropikalnymi, ten budyń z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Oczywiście egzotyczne owoce można zastąpić bardziej znanymi lub w ogóle - orzechami, czekoladą, miodem. Ale nadal mango, banany i ananas doskonale uzupełniają ten deser. Do gotowania najlepiej używać cukru palmowego, ale możesz użyć zwykłego.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
55 kcal
IG: 0 / 43 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Włóż kulki tapioki do dużego pojemnika i napełnij zimną wodą. Tak, aby kulki były całkowicie pokryte płynem. Zostawiamy na dwie godziny, a gdy minie czas, kładziemy na drobnym sicie.

2. Wlej wodę do dużego rondla, zanurz kulki tapioki i umieść patelnię na dużym ogniu. Gdy ciecz się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj tapiokę przez 10 minut (lub do przezroczystości). Kulki tapioki są gotowe, gdy stają się całkowicie przezroczyste. Spuść wodę z patelni.

3. W innym dużym rondlu łączymy mleko kokosowe, wodę i cukier. Umieść patelnię na wolnym ogniu.Gotuj, mieszając, wszystko razem przez 5 minut. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie cukru.

4. Włóż kulki tapioki do mieszanki mleczno-cukrowej, delikatnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia, aby mieszanina lekko ostygła.

5. Banany obrać, pokroić w plasterki. Zostawiamy kilka kółek do dekoracji gotowego budyniu, a resztę dodajemy do mieszanki z punktu 4, którą przenosimy z patelni do odpowiedniego pojemnika, dokręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czterdzieści minut.

6. Obierz mango i ananasa i pokrój w cienkie plasterki.

7. Wlej cukier do małego rondla i wlej wodę. Stawiamy rondel na dużym ogniu i gotujemy, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Konieczne jest rozpuszczenie całego cukru. Włóż sezam do syropu, gotuj wszystko razem przez kolejne 2 minuty (aż zgęstnieje).

8. Gotowy budyń układamy w sześciu porcjach, dekorujemy na wierzchu plasterkami bananów, talerzami mango i ananasa. Wlać syrop z sezamem.

podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Tapioka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy