skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż kulki tapioki do dużego pojemnika i napełnij zimną wodą. Tak, aby kulki były całkowicie pokryte płynem. Zostawiamy na dwie godziny, a gdy minie czas, kładziemy na drobnym sicie.
2. Wlej wodę do dużego rondla, zanurz kulki tapioki i umieść patelnię na dużym ogniu. Gdy ciecz się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj tapiokę przez 10 minut (lub do przezroczystości). Kulki tapioki są gotowe, gdy stają się całkowicie przezroczyste. Spuść wodę z patelni.
3. W innym dużym rondlu łączymy mleko kokosowe, wodę i cukier. Umieść patelnię na wolnym ogniu.Gotuj, mieszając, wszystko razem przez 5 minut. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie cukru.
4. Włóż kulki tapioki do mieszanki mleczno-cukrowej, delikatnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia, aby mieszanina lekko ostygła.
5. Banany obrać, pokroić w plasterki. Zostawiamy kilka kółek do dekoracji gotowego budyniu, a resztę dodajemy do mieszanki z punktu 4, którą przenosimy z patelni do odpowiedniego pojemnika, dokręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czterdzieści minut.
6. Obierz mango i ananasa i pokrój w cienkie plasterki.
7. Wlej cukier do małego rondla i wlej wodę. Stawiamy rondel na dużym ogniu i gotujemy, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Konieczne jest rozpuszczenie całego cukru. Włóż sezam do syropu, gotuj wszystko razem przez kolejne 2 minuty (aż zgęstnieje).
8. Gotowy budyń układamy w sześciu porcjach, dekorujemy na wierzchu plasterkami bananów, talerzami mango i ananasa. Wlać syrop z sezamem.
podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Tapioka - 159 kcal/100g