Mukeca po brazylijsku z mieczem

egzotyczne danie w naszym regionie, ale takie pyszne! Spróbuj! Brazylijska mukeca z miecznikiem jest pyszna, pożywna i sycąca. Tradycyjne brazylijskie danie to w zasadzie zupa rybna, ale tak niezwykła w smaku i niezapomniana, bardzo kremowa. A chodzi o mleko kokosowe! Oczywiście w Brazylii do mukeki używa się ryb złowionych u jej brzegów, ale ogólnie zrobi to każda twarda biała ryba. Na przykład miecznik jest idealny. Mukeka jest podawana z ryżem (jako gęsta zupa), ale nie tylko gotowana, ale gotowana w specjalny sposób.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 40 % 10 g
152 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Marynujemy ryby:

- w razie potrzeby oczyść rybę, umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go na kawałki, przenieś do miski;

- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj, dodaj do ryby;

- posyp rybę solą, czarnym pieprzem, polej sokiem z cytryny (limonki);

- wszystko mieszamy rękami i wkładamy do lodówki, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.

2. Gotowanie ryżu:

- myjemy ryż, odkładając na bok;

- obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj czosnek (możesz przejść przez prasę);

- gotujemy wodę;

- umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej, podgrzej. Rozłóż cebulę, smaż, aż stanie się przezroczysta i dodaj czosnek. Gotujemy wszystko razem, mieszając, pół minuty (aż zacznie pachnieć);

- włóż ryż do rondla, dobrze wymieszaj, aby ryż był całkowicie pokryty olejem;

- wlej ryż wrzącą wodą, wlej sól, ponownie zamieszaj;

- doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do minimum, zamykamy ryż pokrywką i gotujemy przez 15 minut.

3. Przygotowujemy warzywa:

- obierz i drobno posiekaj cebulę. Pomidory myjemy, a następnie kroimy na małe kawałki. Paprykę również myjemy, wycinamy łodygę, usuwamy nasiona, kroimy na takie same kawałki jak pomidory. Opłucz zieloną cebulę, osusz serwetkami i drobno posiekaj;

- umieść duży rondel na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej, a następnie rozłóż cebulę. Smażyć, mieszając, przez kilka minut (aż zmięknie);

- rozłóż paprykę na cebuli, dodaj paprykę, płatki czerwonej papryki, czarny pieprz, sól. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż papryka zacznie mięknąć;

- dodaj pomidory i zieloną cebulę, zmniejsz ciepło do minimum, gotuj wszystko razem przez 5 minut.

4. Przechodzimy do głównego etapu gotowania zupy:

- połowę ugotowanych warzyw wyjmujemy z patelni na talerz, odkładając na bok;

- na pozostałych warzywach na patelni, które należy wygładzić, układamy kawałki ryby, a na wierzchu warzywa i talerze;

- napełnij ryby i warzywa mlekiem kokosowym;

- zagotuj mleko na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ciepło i gotuj zupę pod przykryciem przez 15 minut;

- smakujemy mukekę i, jeśli to konieczne, dodajemy sól lub przyprawy - kierujemy się własnym smakiem.

5. Posyp gotową mąkę posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Miecznik - 172   kcal/100g

Podobne przepisy