skład / składniki
metoda gotowania
1. Marynujemy ryby:
- w razie potrzeby oczyść rybę, umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go na kawałki, przenieś do miski;
- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj, dodaj do ryby;
- posyp rybę solą, czarnym pieprzem, polej sokiem z cytryny (limonki);
- wszystko mieszamy rękami i wkładamy do lodówki, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.
2. Gotowanie ryżu:
- myjemy ryż, odkładając na bok;
- obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj czosnek (możesz przejść przez prasę);
- gotujemy wodę;
- umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej, podgrzej. Rozłóż cebulę, smaż, aż stanie się przezroczysta i dodaj czosnek. Gotujemy wszystko razem, mieszając, pół minuty (aż zacznie pachnieć);
- włóż ryż do rondla, dobrze wymieszaj, aby ryż był całkowicie pokryty olejem;
- wlej ryż wrzącą wodą, wlej sól, ponownie zamieszaj;
- doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do minimum, zamykamy ryż pokrywką i gotujemy przez 15 minut.
3. Przygotowujemy warzywa:
- obierz i drobno posiekaj cebulę. Pomidory myjemy, a następnie kroimy na małe kawałki. Paprykę również myjemy, wycinamy łodygę, usuwamy nasiona, kroimy na takie same kawałki jak pomidory. Opłucz zieloną cebulę, osusz serwetkami i drobno posiekaj;
- umieść duży rondel na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej, a następnie rozłóż cebulę. Smażyć, mieszając, przez kilka minut (aż zmięknie);
- rozłóż paprykę na cebuli, dodaj paprykę, płatki czerwonej papryki, czarny pieprz, sól. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż papryka zacznie mięknąć;
- dodaj pomidory i zieloną cebulę, zmniejsz ciepło do minimum, gotuj wszystko razem przez 5 minut.
4. Przechodzimy do głównego etapu gotowania zupy:
- połowę ugotowanych warzyw wyjmujemy z patelni na talerz, odkładając na bok;
- na pozostałych warzywach na patelni, które należy wygładzić, układamy kawałki ryby, a na wierzchu warzywa i talerze;
- napełnij ryby i warzywa mlekiem kokosowym;
- zagotuj mleko na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ciepło i gotuj zupę pod przykryciem przez 15 minut;
- smakujemy mukekę i, jeśli to konieczne, dodajemy sól lub przyprawy - kierujemy się własnym smakiem.
5. Posyp gotową mąkę posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Miecznik - 172 kcal/100g