Sałatka z serem brie

letnia zdrowa i bardzo smaczna sałatka dla miłośników zieleni. Sałatka z serem brie jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Wszystko w nim jest idealne, połączenie smaków i aromatów jest niezwykle harmonijne. Ser brie doskonale uzupełnia warzywa, a sos dodaje wykończenia. Taką sałatkę można podawać o każdej porze dnia, aw upale całkowicie zastąpi drugie danie.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 22 % 2 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

więc przygotuj składniki:

- ser brie kroimy na małe kawałki (kliny) wraz ze skórką, w sumie potrzebujemy 24 kawałków - 6 na porcję;

- najpierw umyj szparagi i osusz, odetnij jedną trzecią od dołu, resztę pokrój na kawałki o długości kilku centymetrów;

- zielona fasolka szparagowa, umyta i wysuszona, również pokrojona na kawałki;

- obierz cebule i pozostaw je w całości;

- umyj liście sałaty, osusz ręcznikami papierowymi. Lepiej wybrać małe liście, duże można rozerwać na kilka części;

- młode strąki zielonego groszku myjemy i zostawiamy w całości;

- czyścimy edamame, przenosimy ziarna do oddzielnych misek - potrzebujemy tylko ich;

- drobno posiekaj świeży tymianek.

teraz przejdź bezpośrednio do procesu gotowania:

- wlej wodę do dużego rondla, wlej sól, wymieszaj i zagotuj płyn;

- gdy woda się zagotuje, włóż do niej Cebulki, gotuj przez minutę, a następnie dodaj posiekane szparagi i zieloną fasolkę szparagową, młode strąki zielonego groszku i soję do garnka;

- gotuj wszystko razem przez dwie minuty, po czym wrzuć warzywa do durszlaka, wlej przegotowaną zimną wodę, aby warzywa ostygły szybciej. Pozwól wodzie spłynąć, a następnie połóż zielenie na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar wilgoci;

- w dużym pojemniku dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ułóż je na czterech porcjach;

- przygotowane liście sałaty dzielimy również na cztery porcje, losowo układamy na pozostałych składnikach;

- rozgrzej patelnię grillową, włóż do niej kawałki sera brie, przytrzymaj z każdej strony przez pół minuty - aż ser się rozpuści, a następnie ostudź;

- rozłóż kliny sera na talerzach, posyp je czarnym pieprzem mielonym, koniecznie świeżo zmielonym. Na tym etapie nie można posypać pieprzem, ponieważ będzie w sosie, ale miłośnicy powinni to zrobić ostrzej i bardziej popijając.

przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Odstawiamy mieszaninę na 5 minut, podlewamy sałatkę na wierzch i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal / 100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Soja suszona nie gotowana - 403   kcal/100g
  • Soja gotowana - 130   kcal/100g
  • Soja Mizo - 171   kcal/100g
  • Soja kiełkowana surowa - 46   kcal/100g
  • Mąka sojowa o pełnej zawartości tłuszczu - 421   kcal / 100g
  • Beztłuszczowa mąka sojowa - 326   kcal/100g
  • Rafinowany olej sojowy - 899   kcal/100g
  • Soja - 403   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ser "RAM Brie" - 336   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal / 100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy