skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw ugotujemy cytrynowy Kurd:
- dokładnie umyj cytrynę ciepłą wodą. Możesz użyć twardej części gąbki. Ponieważ przepis wymaga skórki, musisz zmyć ze skórki wszystkie szkodliwe substancje, które zwykle przetwarzają owoce cytrusowe, aby były lepiej przechowywane. Gdy cytryna zostanie umyta, osusz jej powierzchnię serwetką, a następnie obierz skórkę cienką warstwą - tylko żółtą część;
- przenieś skórkę do miski, wlej do niej granulowany cukier i zmiel wszystko razem łyżką stołową. Odstawiamy mieszaninę na 30 minut;
- w małym rondlu rozbijamy jajko, wysyłamy tam żółtko, lekko ubijamy je trzepaczką. Po włożeniu do jajek skórki z cukrem i skrobią kukurydzianą wymieszaj zawartość rondla do uzyskania gładkiej konsystencji;
- wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do pozostałych składników. Potrzebujesz soku 70 ml. wszystko ponownie dobrze wymieszaj;
- umieść patelnię na minimalnym ogniu i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj do wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru, a Kurd zgęstnieje;
- wlej szczyptę soli do rondla, rozłóż masło, dokładnie wymieszaj i włóż Kurd do lodówki na 12 godzin. Do ciasta potrzebujemy 280 g cytrynowego Kurda.
2. Przygotowanie ciasta:
- nasmaruj dzieloną formę o średnicy 20 cm i głębokości 6 cm kawałkiem masła. Forma może mieć inny rozmiar, ale będzie idealna na ciasto. Papierem do pieczenia wyściełamy spód i ściany boczne formy tak, aby papier wystawał poza górną krawędź formy o 3 cm;
- przenieś ciasteczka do miski i ugniataj w okruchy, po czym wlej ćwiartkę okruchów do dekoracji gotowego ciasta, a resztę dodaj masło. Dokładnie wymieszaj ciasteczka z masłem, a następnie umieść mieszaninę na dnie formy, wyrównaj i wyjmij formę do lodówki na 10 minut;
- teraz włóż bezy do osobnej miski i ugniataj je w duże okruchy;
- połowę lodów wkładamy do dużego pojemnika, dodajemy do niego bezę i połowę Kurda cytrynowego, dobrze mieszamy i rozprowadzamy mieszaninę na podstawie ciastek, wyrównujemy na wierzchu szpatułką, posypujemy pozostałymi okruchami ciastek, dokręcamy formę folią spożywczą, zamykamy na wierzchu warstwą folii i wyjmujemy na noc (na 12 godzin) w zamrażarce;
- Pozostałe lody przenosimy do odpowiedniej miski, kładziemy do niej pozostały Kurd cytrynowy, mieszamy do uzyskania gładkości. Następnie włóż mieszaninę do pojemnika, a także włóż do zamrażarki na noc.
3. Noc minęła-przechodzimy do ostatniego etapu:
- wyjmij ciasto z zamrażarki, pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 minut, a następnie zdejmij folię i folię spożywczą. Uwolnij ciasto z formy, przenieś na piękne szerokie danie;
- udekoruj ciasto lodami z pojemnika, umieszczając kulki na powierzchni ciasta;
- teraz pięknie układamy bezy na lodach, posypujemy wszystko srebrną posypką, a ostatni szlif-posypujemy cukrem pudrem.
4. Gotowe ciasto natychmiast podajemy do stołu, aż lody się stopią!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Bezy - 366 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g