ciasto bez bezy bez pieczenia

bardzo piękne i niesamowicie pyszne ciasto. Nie trzeba piec! Ciasto bezowe bez pieczenia wygląda bardzo pięknie i może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Może być również podawany jako deser na przyjaznym przyjęciu. Lub po prostu jeśli dziewczyny lub krewni odwiedzają. Gotowanie nie jest trudne, ale zajmuje dużo czasu. Konieczne jest wcześniejsze przygotowanie Kurda cytrynowego. A Ort jest zamrażany przed podaniem przez dwanaście godzin. Trzeba to wziąć pod uwagę.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 65 % 33 g
271 kcal
IG: 3 / 67 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Najpierw ugotujemy cytrynowy Kurd:

- dokładnie umyj cytrynę ciepłą wodą. Możesz użyć twardej części gąbki. Ponieważ przepis wymaga skórki, musisz zmyć ze skórki wszystkie szkodliwe substancje, które zwykle przetwarzają owoce cytrusowe, aby były lepiej przechowywane. Gdy cytryna zostanie umyta, osusz jej powierzchnię serwetką, a następnie obierz skórkę cienką warstwą - tylko żółtą część;

- przenieś skórkę do miski, wlej do niej granulowany cukier i zmiel wszystko razem łyżką stołową. Odstawiamy mieszaninę na 30 minut;

- w małym rondlu rozbijamy jajko, wysyłamy tam żółtko, lekko ubijamy je trzepaczką. Po włożeniu do jajek skórki z cukrem i skrobią kukurydzianą wymieszaj zawartość rondla do uzyskania gładkiej konsystencji;

- wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do pozostałych składników. Potrzebujesz soku 70 ml. wszystko ponownie dobrze wymieszaj;

- umieść patelnię na minimalnym ogniu i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj do wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru, a Kurd zgęstnieje;

- wlej szczyptę soli do rondla, rozłóż masło, dokładnie wymieszaj i włóż Kurd do lodówki na 12 godzin. Do ciasta potrzebujemy 280 g cytrynowego Kurda.

2. Przygotowanie ciasta:

- nasmaruj dzieloną formę o średnicy 20 cm i głębokości 6 cm kawałkiem masła. Forma może mieć inny rozmiar, ale będzie idealna na ciasto. Papierem do pieczenia wyściełamy spód i ściany boczne formy tak, aby papier wystawał poza górną krawędź formy o 3 cm;

- przenieś ciasteczka do miski i ugniataj w okruchy, po czym wlej ćwiartkę okruchów do dekoracji gotowego ciasta, a resztę dodaj masło. Dokładnie wymieszaj ciasteczka z masłem, a następnie umieść mieszaninę na dnie formy, wyrównaj i wyjmij formę do lodówki na 10 minut;

- teraz włóż bezy do osobnej miski i ugniataj je w duże okruchy;

- połowę lodów wkładamy do dużego pojemnika, dodajemy do niego bezę i połowę Kurda cytrynowego, dobrze mieszamy i rozprowadzamy mieszaninę na podstawie ciastek, wyrównujemy na wierzchu szpatułką, posypujemy pozostałymi okruchami ciastek, dokręcamy formę folią spożywczą, zamykamy na wierzchu warstwą folii i wyjmujemy na noc (na 12 godzin) w zamrażarce;

- Pozostałe lody przenosimy do odpowiedniej miski, kładziemy do niej pozostały Kurd cytrynowy, mieszamy do uzyskania gładkości. Następnie włóż mieszaninę do pojemnika, a także włóż do zamrażarki na noc.

3. Noc minęła-przechodzimy do ostatniego etapu:

- wyjmij ciasto z zamrażarki, pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 minut, a następnie zdejmij folię i folię spożywczą. Uwolnij ciasto z formy, przenieś na piękne szerokie danie;

- udekoruj ciasto lodami z pojemnika, umieszczając kulki na powierzchni ciasta;

- teraz pięknie układamy bezy na lodach, posypujemy wszystko srebrną posypką, a ostatni szlif-posypujemy cukrem pudrem.

4. Gotowe ciasto natychmiast podajemy do stołu, aż lody się stopią!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Bezy - 366   kcal/100g
  • Ciasteczka biszkoptowe - 378   kcal/100g

Podobne przepisy