skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ważne jest, aby banany i mango były bardzo dojrzałe.
Krok 2:
Roztop masło i ostudź.
Krok 3:
Dokładnie zetrzyj banany i mango, dodaj żółtą część skórki i sok z jednej cytryny, wymieszaj.
Krok 4:
Zmielić żółtka z cukrem pudrem, wlać do mieszanki bananowej, wymieszać i odstawić na 20-30 minut.
Krok 5:
Następnie wlej do rondla i gotuj w łaźni wodnej lub bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Aż masa lekko zgęstnieje, do temperatury 82 stopni / około 10 minut/. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia, w przeciwnym razie żółtka się zwijają.
Krok 6:
Ostudź trochę i wlej schłodzone stopione masło, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Przykryj folią w kontakt, ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki.
Krok 8:
Schłodzony Kurd jest gotowy do użycia jako nadzienie, warstwa pośrednia w wyrobach cukierniczych. Smacznego !
Kurd lepiej gotować z wyprzedzeniem, stojąc przez noc w lodówce nabiera kremowej i gęstej konsystencji. Może być przechowywany przez 4 dni / może dłużej ,ale zjedliśmy, więc nie sprawdziłem/.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g