bananowo-cytrynowy Kurd do ciast

smak bananowo-cytrynowy z nutą Mango, idealny krem... Pasuje do prawie każdego wypieku. Do serników, bułek, naleśników.., do nakładania ciast i biszkoptów. Kurd to krem na bazie soku, miąższu owoców i jagód. Jest bardziej rozpowszechniony w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, ale coraz więcej miłości zdobywa w innych regionach, ze względu na dostępność składników, łatwość produkcji i oczywiście doskonały smak.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 4-10 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 60 % 21 g
192 kcal
IG: 5 / 52 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Ważne jest, aby banany i mango były bardzo dojrzałe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie zetrzyj banany i mango, dodaj żółtą część skórki i sok z jednej cytryny, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielić żółtka z cukrem pudrem, wlać do mieszanki bananowej, wymieszać i odstawić na 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej do rondla i gotuj w łaźni wodnej lub bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Aż masa lekko zgęstnieje, do temperatury 82 stopni / około 10 minut/. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia, w przeciwnym razie żółtka się zwijają.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostudź trochę i wlej schłodzone stopione masło, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj folią w kontakt, ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzony Kurd jest gotowy do użycia jako nadzienie, warstwa pośrednia w wyrobach cukierniczych. Smacznego !

Kurd lepiej gotować z wyprzedzeniem, stojąc przez noc w lodówce nabiera kremowej i gęstej konsystencji. Może być przechowywany przez 4 dni / może dłużej ,ale zjedliśmy, więc nie sprawdziłem/.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy