galaretka z liczi

niesamowicie pyszny i piękny deser dla ukochanej rodziny! Galaretka z liczi jest łatwa do przygotowania, a wynik jest imponujący. Deser wygląda tak pięknie i smakuje tak niesamowicie. Prawdziwie letnia, orzeźwiająca, na dole rozpływająca się w ustach delikatna panna cotta, na górze galaretka z pachnącymi słodkimi liczami. Żelatyna do tego deseru lepiej jest wziąć arkusz, wysokiej jakości, sprawdzony, który dobrze się rozpuszcza. Liczi lepiej jest używać świeżych, ale w skrajnych przypadkach możesz wziąć konserwy.
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 63 % 24 g
207 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

najpierw ugotujemy Panna Cotta, potem galaretkę. Więc zacznijmy...

zalej żelatynę niewielką ilością wody i pozostaw na 5 minut. W tym czasie żelatyna pęcznieje. Wlej mleko do rondla, Ustaw na małym ogniu i podgrzej, ale nie gotuj! Dodaj wyciśniętą żelatynę do mleka, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

następnym krokiem będzie dodanie śmietany i cukru do rondla. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia (przez 7 minut), po dodaniu ekstraktu waniliowego, wymieszać. Gdy mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej, wlej ją do małych szklanek lub misek w ilości sześciu sztuk. Szklanki (miski) wkładamy do lodówki na 1 godzinę (możesz więcej, 1 godzina to minimalny czas).

ponownie namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. W tym czasie wlej wodę do małego rondla, wlej szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, dodaj cukier. Wymieszaj wszystko i wyślij na powolny ogień. Wlej wodę różaną. Wyciśnij arkusze żelatyny i włóż je do rondla, mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Schłodzić do temperatury pokojowej.

czyścimy liczi ze skorupy, przecinamy na pół i usuwamy kość z każdej z nich. Wyjmujemy szklanki z lodówki-Panna Cotta powinna już zamarznąć. Do każdej szklanki wkładamy trzy połówki liczi, nacięcia w dół. Wlej galaretkę na wierzch, a następnie włóż deser do lodówki na co najmniej pół godziny.

kiedy minie ten czas, deser można podać do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Liczi - 66   kcal/100g

Podobne przepisy