skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotujemy Panna Cotta, potem galaretkę. Więc zacznijmy...
zalej żelatynę niewielką ilością wody i pozostaw na 5 minut. W tym czasie żelatyna pęcznieje. Wlej mleko do rondla, Ustaw na małym ogniu i podgrzej, ale nie gotuj! Dodaj wyciśniętą żelatynę do mleka, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
następnym krokiem będzie dodanie śmietany i cukru do rondla. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia (przez 7 minut), po dodaniu ekstraktu waniliowego, wymieszać. Gdy mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej, wlej ją do małych szklanek lub misek w ilości sześciu sztuk. Szklanki (miski) wkładamy do lodówki na 1 godzinę (możesz więcej, 1 godzina to minimalny czas).
ponownie namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. W tym czasie wlej wodę do małego rondla, wlej szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, dodaj cukier. Wymieszaj wszystko i wyślij na powolny ogień. Wlej wodę różaną. Wyciśnij arkusze żelatyny i włóż je do rondla, mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Schłodzić do temperatury pokojowej.
czyścimy liczi ze skorupy, przecinamy na pół i usuwamy kość z każdej z nich. Wyjmujemy szklanki z lodówki-Panna Cotta powinna już zamarznąć. Do każdej szklanki wkładamy trzy połówki liczi, nacięcia w dół. Wlej galaretkę na wierzch, a następnie włóż deser do lodówki na co najmniej pół godziny.
kiedy minie ten czas, deser można podać do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Liczi - 66 kcal/100g