skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotowanie galaretki z liczi:
- namocz żelatynę odrobiną syropu przez 10-15 minut,
- obierz liczi ze skorupy, wyjmij pestki, złóż miąższ na patelnię,
- umieść patelnię na małym ogniu, zalej liczi syropem, zagotuj, a następnie wyjmij patelnię z pieca,
- dodaj żelatynę do patelni, wymieszaj, a następnie wlej do silikonowej formy,
- gdy galaretka ostygnie, włóż ją do zamrażarki.
2. Przygotowanie galaretki malinowej:
- namocz żelatynę niewielką ilością wody przez 10-15 minut,
- jeśli nie chcesz pestek, przecier malinowy należy przecedzić przez sito,
- rozłóż puree jagodowe na patelni, wlej pozostałą wodę, sok z cytryny, wlej cukier, a następnie umieść patelnię na małym ogniu,
- doprowadzić do wrzenia, następnie dodać żelatynę, wymieszać i wlać masę do formy silikonowej,
- gdy masa ostygnie, włóż formę do zamrażarki wraz z galaretką.
3. Przechodzimy do biszkoptu:
- włącz piekarnik do 180 stopni,
- przesiej mąkę migdałową i cukier puder do miski, rozbij jajka i ubij wszystko razem mikserem 5 minut,
- rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, Dodaj do mieszanki mąki, przesiej mąkę pszenną i ponownie ubij,
- w osobnym pojemniku ubij białka na miękkie szczyty, po czym dodaj cukier i ubij na średnie szczyty,
- połącz mieszankę mąki i białka jajek delikatnymi ruchami, a następnie rozłóż powstałą masę w naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem,
- piec biszkopt w piekarniku przez 10 minut,
- wyjmij biszkopt z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
4. Przygotowujemy dwa rodzaje musu:
- namoczyć niewielką ilością wody żelatynę,
- ubij żółtka z cukrem, aż będą puszyste i przenieś je na patelnię,
- stopniowo dodajemy ciepłe mleko partiami i stawiamy rondel na małym ogniu,
- Kontynuuj podgrzewanie mieszanki, ciągle mieszając, aż będzie gęsta,
- dodaj żelatynę do rondla, wszystko dobrze wymieszaj,
- podziel powstałą masę na dwie patelnie,
- wymieszaj maliny z cukrem i dodaj mieszaninę do jednego rondla, następnie wymieszaj liczi z cukrem i dodaj je do drugiego rondla,
- do każdej patelni dodaj 40 ml wody różanej,
- dobrze wymieszaj i ostudź zawartość patelni,
- ubij śmietanę i podziel na dwie części - włóż jedną do rondla z malinami, drugą do rondla z liczi, dobrze wymieszaj.
5. Zbieranie ciast:
- wycinamy okrągłe półfabrykaty z biszkoptu - na każde ciasto pójdą dwa koła. Jedno z kółek trafi na dno pierścienia do serwowania-będzie podstawą ciasta,
- z silikonowych foremek wyciągamy mrożone galaretki-malinowe i z liczi,
- dodaj mus malinowy na podstawę (mus powinien być płynny, jeśli nie - musisz trochę podgrzać), włóż do niego galaretkę z liczi, dodaj mus malinowy z powrotem na wierzch, a następnie włóż przedmiot do lodówki na 15 minut,
- po umieszczeniu na wierzchu kolejnego biszkoptu, na nim galaretki malinowej, a na wierzchu zalewamy wszystko musem z liczi,
- powtarzamy to samo z resztą ciast, a bardziej praktyczne jest oczywiście robienie ich jednocześnie :)
6. Ciasteczka wkładamy do lodówki na 4-6 godzin, po czym można je podawać. Dekorujemy ciasta świeżymi jagodami, płatkami róż lub gałązkami mięty.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Liczi - 66 kcal/100g