ciasto malinowe i liczi

ciasto wydaje się skomplikowane! Spróbuj gotować! Ciasto malinowe i liczi stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Wygląda jak deser restauracyjny i ma doskonały smak i po prostu niesamowity aromat. Zdecydowanie warte wysiłku! Zdecydowanie warto spróbować!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 59 % 20 g
191 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

1. Gotowanie galaretki z liczi:

- namocz żelatynę odrobiną syropu przez 10-15 minut,

- obierz liczi ze skorupy, wyjmij pestki, złóż miąższ na patelnię,

- umieść patelnię na małym ogniu, zalej liczi syropem, zagotuj, a następnie wyjmij patelnię z pieca,

- dodaj żelatynę do patelni, wymieszaj, a następnie wlej do silikonowej formy,

- gdy galaretka ostygnie, włóż ją do zamrażarki.

2. Przygotowanie galaretki malinowej:

- namocz żelatynę niewielką ilością wody przez 10-15 minut,

- jeśli nie chcesz pestek, przecier malinowy należy przecedzić przez sito,

- rozłóż puree jagodowe na patelni, wlej pozostałą wodę, sok z cytryny, wlej cukier, a następnie umieść patelnię na małym ogniu,

- doprowadzić do wrzenia, następnie dodać żelatynę, wymieszać i wlać masę do formy silikonowej,

- gdy masa ostygnie, włóż formę do zamrażarki wraz z galaretką.

3. Przechodzimy do biszkoptu:

- włącz piekarnik do 180 stopni,

- przesiej mąkę migdałową i cukier puder do miski, rozbij jajka i ubij wszystko razem mikserem 5 minut,

- rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, Dodaj do mieszanki mąki, przesiej mąkę pszenną i ponownie ubij,

- w osobnym pojemniku ubij białka na miękkie szczyty, po czym dodaj cukier i ubij na średnie szczyty,

- połącz mieszankę mąki i białka jajek delikatnymi ruchami, a następnie rozłóż powstałą masę w naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem,

- piec biszkopt w piekarniku przez 10 minut,

- wyjmij biszkopt z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

4. Przygotowujemy dwa rodzaje musu:

- namoczyć niewielką ilością wody żelatynę,

- ubij żółtka z cukrem, aż będą puszyste i przenieś je na patelnię,

- stopniowo dodajemy ciepłe mleko partiami i stawiamy rondel na małym ogniu,

- Kontynuuj podgrzewanie mieszanki, ciągle mieszając, aż będzie gęsta,

- dodaj żelatynę do rondla, wszystko dobrze wymieszaj,

- podziel powstałą masę na dwie patelnie,

- wymieszaj maliny z cukrem i dodaj mieszaninę do jednego rondla, następnie wymieszaj liczi z cukrem i dodaj je do drugiego rondla,

- do każdej patelni dodaj 40 ml wody różanej,

- dobrze wymieszaj i ostudź zawartość patelni,

- ubij śmietanę i podziel na dwie części - włóż jedną do rondla z malinami, drugą do rondla z liczi, dobrze wymieszaj.

5. Zbieranie ciast:

- wycinamy okrągłe półfabrykaty z biszkoptu - na każde ciasto pójdą dwa koła. Jedno z kółek trafi na dno pierścienia do serwowania-będzie podstawą ciasta,

- z silikonowych foremek wyciągamy mrożone galaretki-malinowe i z liczi,

- dodaj mus malinowy na podstawę (mus powinien być płynny, jeśli nie - musisz trochę podgrzać), włóż do niego galaretkę z liczi, dodaj mus malinowy z powrotem na wierzch, a następnie włóż przedmiot do lodówki na 15 minut,

- po umieszczeniu na wierzchu kolejnego biszkoptu, na nim galaretki malinowej, a na wierzchu zalewamy wszystko musem z liczi,

- powtarzamy to samo z resztą ciast, a bardziej praktyczne jest oczywiście robienie ich jednocześnie :)

6. Ciasteczka wkładamy do lodówki na 4-6 godzin, po czym można je podawać. Dekorujemy ciasta świeżymi jagodami, płatkami róż lub gałązkami mięty.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Liczi - 66   kcal/100g

Podobne przepisy