faszerowana papryka z komosą ryżową i szczypiorkiem

apetyczny i oryginalny! Zdrowe drugie danie dla ciebie. Faszerowana papryka z szczypiorkiem-smaczna , zdrowa, pachnąca i bardzo piękna! Takie danie będzie główną atrakcją książki kucharskiej. Nadziewane papryki są smaczne, chociaż mięso mielone nie zawiera mięsa. Jeśli wykluczysz ser, otrzymasz chudą wersję drugiego dania.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 55 % 11 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przygotuj składniki:

- obierz cebulę i drobno pokrój w kostkę,

- umyj cukinię, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij skórkę cienką warstwą, a resztę trzy na grubej lub średniej tarce. Jeśli cukinia jest młoda, nie można w ogóle odciąć skórki,

- obierz ząbki czosnku, a następnie przepuść je przez prasę,

- nasiona słonecznika smażymy lekko na suchej patelni, dosłownie przez kilka minut,

- pietruszkę myjemy, osuszamy serwetkami i grubo kroimy,

- umyj pomidory, pokrój je w małe kostki,

- pokrój paprykę na pół, pozostawiając łodygę, ale usuwając nasiona.

2. A teraz właściwie gotujemy:

- włącz piekarnik, aby miał czas na rozgrzanie do 180 stopni,

- w tym czasie przenosimy nasiona komosy ryżowej i szczyrica do małego rondla, a następnie napełniamy je wodą. Postaw rondel na dużym ogniu, zagotuj wodę. Po zmniejszeniu ciepła do minimum, zamknij patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Może to zająć trochę mniej czasu. Nasiona powinny wchłaniać wodę, ale nie gotować, być jak "Al Dente" - miękkie Na zewnątrz, ale z pewną sztywnością w środku. Zdejmij patelnię z ognia i usuń ją na bok,

- umieść dużą patelnię z olejem na średnim ogniu, a gdy się rozgrzeje,włóż do niej posiekaną cukinię i cebulę, mieszając, gotuj przez 5 minut do miękkości. Dodaj kminek i posiekany czosnek, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez kolejną minutę i wyjmij patelnię z pieca. Odstawiamy do ostygnięcia,

- w dużym pojemniku wkładamy: komosę ryżową i szczyricę, mieszankę cebuli, prażone nasiona słonecznika,porzeczki, posiekaną natkę pietruszki, posiekany pomidor i ser ricotta. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie Posol, posyp czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj,

- naczynie do pieczenia smarujemy odrobiną oleju,

- napełnij połówki papryki przygotowanym mięsem mielonym, włóż do formy i przykryj formę podwójną warstwą folii,

- pieczemy paprykę w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, po czym usuwamy folię i pieczemy paprykę przez kolejne 20 minut (papryka powinna stać się miękka, a nadzienie lekko rumiane).

gotowe danie podajemy na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal / 100g
  • Szczyrzyca - 371   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy