skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj składniki:
- obierz cebulę i drobno pokrój w kostkę,
- umyj cukinię, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij skórkę cienką warstwą, a resztę trzy na grubej lub średniej tarce. Jeśli cukinia jest młoda, nie można w ogóle odciąć skórki,
- obierz ząbki czosnku, a następnie przepuść je przez prasę,
- nasiona słonecznika smażymy lekko na suchej patelni, dosłownie przez kilka minut,
- pietruszkę myjemy, osuszamy serwetkami i grubo kroimy,
- umyj pomidory, pokrój je w małe kostki,
- pokrój paprykę na pół, pozostawiając łodygę, ale usuwając nasiona.
2. A teraz właściwie gotujemy:
- włącz piekarnik, aby miał czas na rozgrzanie do 180 stopni,
- w tym czasie przenosimy nasiona komosy ryżowej i szczyrica do małego rondla, a następnie napełniamy je wodą. Postaw rondel na dużym ogniu, zagotuj wodę. Po zmniejszeniu ciepła do minimum, zamknij patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Może to zająć trochę mniej czasu. Nasiona powinny wchłaniać wodę, ale nie gotować, być jak "Al Dente" - miękkie Na zewnątrz, ale z pewną sztywnością w środku. Zdejmij patelnię z ognia i usuń ją na bok,
- umieść dużą patelnię z olejem na średnim ogniu, a gdy się rozgrzeje,włóż do niej posiekaną cukinię i cebulę, mieszając, gotuj przez 5 minut do miękkości. Dodaj kminek i posiekany czosnek, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez kolejną minutę i wyjmij patelnię z pieca. Odstawiamy do ostygnięcia,
- w dużym pojemniku wkładamy: komosę ryżową i szczyricę, mieszankę cebuli, prażone nasiona słonecznika,porzeczki, posiekaną natkę pietruszki, posiekany pomidor i ser ricotta. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie Posol, posyp czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj,
- naczynie do pieczenia smarujemy odrobiną oleju,
- napełnij połówki papryki przygotowanym mięsem mielonym, włóż do formy i przykryj formę podwójną warstwą folii,
- pieczemy paprykę w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, po czym usuwamy folię i pieczemy paprykę przez kolejne 20 minut (papryka powinna stać się miękka, a nadzienie lekko rumiane).
gotowe danie podajemy na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal / 100g
- Szczyrzyca - 371 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g