skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą jest sortowanie gruszek. Najlepiej wybrać je bez ciemnych plam, dość twardych, ale zawsze dojrzałych. W takim przypadku dżem będzie szczególnie smaczny, słodki i aromatyczny. Z gruszek wycinamy rdzenie, a następnie kroimy owoce na cienkie kawałki. Ich kształt może być dowolny. Nie musisz być zbyt drobny.
wyciskamy sok z cytryn do osobnego pojemnika. Podziel strąki wanilii na połówki wzdłuż.
ugotujemy dżem przez dwa dni. Dzień pierwszy:
- do emaliowanej patelni przenosimy pokrojone gruszki, następnie na gruszki wlewamy sok z cytryny, dodajemy jedną wanilię i cukier,
- umieść patelnię na średnim ogniu, zagotuj, przytrzymaj przez 5-10 minut, mieszając, a następnie pozwól mieszaninie ostygnąć,
- zamknij pokrywkę i włóż do lodówki na jeden dzień.
dzień drugi:
- wstępnie przygotowujemy słoiki i pokrywki, sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób, na przykład można je gotować przez 5 minut,
- wlej mieszaninę gruszek do durszlaka i ustaw nad miską, aby zebrać syrop,
- wlej syrop do emaliowanego rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu, zagotuj zawartość rondla,
- gotuj syrop, aż zmniejszy się objętość i zgęstnieje, po czym usuń strąki i dodaj gruszki do syropu,
- gotujemy wszystko razem, aż gruszki będą miękkie i syrop zgęstnieje na średnim ogniu (stopień zagęszczenia można dostosować do własnych upodobań), a następnie przenosimy gotowy dżem do przygotowanych słoików,
- pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy dżem. Odbywa się to w następujący sposób: kładziemy ręcznik na dnie dużej patelni, wkładamy słoiki z dżemem. Napełnij garnki wodą do wieszaków słoików z dżemem. Wkładamy patelnię do ognia, czekamy, aż woda się zagotuje. Po ugotowaniu trzymaj słoiki z dżemem we wrzącej wodzie przez 10 minut,
- po pozostawieniu słoików do ostygnięcia pod kocem i odłożeniu ich do przechowywania.
dżem daje łącznie około 4 słoików o pojemności 100 ml.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g