dżem gruszki cytryny wanilia na zimę

niesamowicie pyszna owocowo-waniliowa uczta! Przygotuj! Dżem gruszkowy z gruszek na zimę zachwyci w zimnych porach swoim jasnym smakiem i waniliowym aromatem. Cukier w tym przepisie jest pobierany w minimalnej ilości, ale w razie potrzeby można go podwoić, a nawet potroić. Taki dżem jest przechowywany w chłodnym miejscu przez rok, a po otwarciu słoika można go przechowywać w lodówce przez kolejny miesiąc. Gruszki lepiej wybrać twarde odmiany, ale mimo to powinny być Dojrzałe, dość soczyste i smaczne.
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
99 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h

pierwszą rzeczą jest sortowanie gruszek. Najlepiej wybrać je bez ciemnych plam, dość twardych, ale zawsze dojrzałych. W takim przypadku dżem będzie szczególnie smaczny, słodki i aromatyczny. Z gruszek wycinamy rdzenie, a następnie kroimy owoce na cienkie kawałki. Ich kształt może być dowolny. Nie musisz być zbyt drobny.

wyciskamy sok z cytryn do osobnego pojemnika. Podziel strąki wanilii na połówki wzdłuż.

ugotujemy dżem przez dwa dni. Dzień pierwszy:

- do emaliowanej patelni przenosimy pokrojone gruszki, następnie na gruszki wlewamy sok z cytryny, dodajemy jedną wanilię i cukier,

- umieść patelnię na średnim ogniu, zagotuj, przytrzymaj przez 5-10 minut, mieszając, a następnie pozwól mieszaninie ostygnąć,

- zamknij pokrywkę i włóż do lodówki na jeden dzień.

dzień drugi:

- wstępnie przygotowujemy słoiki i pokrywki, sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób, na przykład można je gotować przez 5 minut,

- wlej mieszaninę gruszek do durszlaka i ustaw nad miską, aby zebrać syrop,

- wlej syrop do emaliowanego rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu, zagotuj zawartość rondla,

- gotuj syrop, aż zmniejszy się objętość i zgęstnieje, po czym usuń strąki i dodaj gruszki do syropu,

- gotujemy wszystko razem, aż gruszki będą miękkie i syrop zgęstnieje na średnim ogniu (stopień zagęszczenia można dostosować do własnych upodobań), a następnie przenosimy gotowy dżem do przygotowanych słoików,

- pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy dżem. Odbywa się to w następujący sposób: kładziemy ręcznik na dnie dużej patelni, wkładamy słoiki z dżemem. Napełnij garnki wodą do wieszaków słoików z dżemem. Wkładamy patelnię do ognia, czekamy, aż woda się zagotuje. Po ugotowaniu trzymaj słoiki z dżemem we wrzącej wodzie przez 10 minut,

- po pozostawieniu słoików do ostygnięcia pod kocem i odłożeniu ich do przechowywania.

dżem daje łącznie około 4 słoików o pojemności 100 ml.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g

Podobne przepisy