kapuśniak z zieleniną szpinakową

szybko się gotuje, ma delikatny smak, stymuluje apetyt. Zupy ze świeżymi ziołami są bardzo zdrowe, bogate w witaminy. Kapuśniak można podawać ze śmietaną lub śmietaną. Możesz uzupełnić danie dowolnym drugim daniem mięsnym.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 38 % 3 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne potrawy i zacznij gotować. Jeśli lubisz kapuśniak kwaśny, zaopatrz się w ocet stołowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój marchewki, kwiaty, zupa będzie wyglądać o wiele bardziej atrakcyjnie i estetycznie, zwłaszcza jeśli traktujesz przyjaciół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podpal rondel z bulionem z kurczaka, (ale możesz użyć dowolnego innego bulionu, według własnego uznania. Wrzuć do niego marchewki i gotuj, aż marchewki będą prawie całkowicie ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno pokruszyć cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz szpinak i niezbyt grubo posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki jak w przypadku zwykłej zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć ziemniaki do bulionu z marchewką, a gdy będzie całkowicie gotowy, zrzuć cebulę, posiekany szpinak, sól i pieprz do smaku z czarnym pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jaja kurze wstrząsnąć widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy zupa ze szpinakiem gotuje się przez 5 minut, wlej jajka cienkim strumieniem i gotuj przez kolejne min.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tutaj mamy wspaniałą zupę witaminową.

przepis jest prosty. Kapuśniak jest lekkostrawny i doskonale uzupełnia organizm witaminami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal / 100g

Podobne przepisy