skład / składniki
metoda gotowania
zmiel twaróg na jednorodną masę, aby ser był bez białych grudek nieroztopionego twarogu. Dodaj jedną łyżeczkę soli i sody i ponownie dobrze wymieszaj twaróg. Jeśli dodasz 1 łyżeczkę soli do twarogu, ser nie będzie zbyt słony, jeśli chcesz, możesz dodać więcej soli, jeśli oczywiście lubisz słony ser. Dodaj 2 jajka do twarogu, ponownie wymieszaj przyszły ser, ubij i pozostaw tę masę do zaparzenia przez 4-6 godzin (jeśli nie ma czasu, możesz ugotować ser po 2 godzinach).
po 4-6 godzinach możesz stopić ser. Podczas nalewki masa twarogowa przestała być luźna, a my, nie mieszając małych kawałków, stopimy tę masę na patelni, najlepiej z grubym dnem (lub żeliwem), smarując ją masłem.
całkowicie rozpuść masę twarogową-masa może okazać się płynna, a czasem lepka – zależy to od zawartości tłuszczu w twarogu, wielkości jajka, czasu interakcji z sodą. Na umiarkowanym ogniu delikatnie wymieszaj masę serową, na dnie patelni utworzy się brązowa skorupa.
przenieś tę gorącą masę serową do głębokiego talerza. Ostrożnie zdejmij skórkę z dna patelni, aż stwardnieje i przyklei się do dna. Chrupiąca skórka to miły i pyszny dodatek do sera. W razie potrzeby do gorącego domowego sera można dodać anyż lub koperek lub rodzynki-smak domowego sera może być inny, jak chcesz!
pozostaw stopiony ser na talerzu, po zestaleniu pokrój ser na kawałki o wymaganej wielkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g