ser topiony z twarogu Kochkäse

bardzo kremowy, niesamowicie delikatny i pyszny domowy ser!
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
189 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

zmiel twaróg na jednorodną masę, aby ser był bez białych grudek nieroztopionego twarogu. Dodaj jedną łyżeczkę soli i sody i ponownie dobrze wymieszaj twaróg. Jeśli dodasz 1 łyżeczkę soli do twarogu, ser nie będzie zbyt słony, jeśli chcesz, możesz dodać więcej soli, jeśli oczywiście lubisz słony ser. Dodaj 2 jajka do twarogu, ponownie wymieszaj przyszły ser, ubij i pozostaw tę masę do zaparzenia przez 4-6 godzin (jeśli nie ma czasu, możesz ugotować ser po 2 godzinach).

po 4-6 godzinach możesz stopić ser. Podczas nalewki masa twarogowa przestała być luźna, a my, nie mieszając małych kawałków, stopimy tę masę na patelni, najlepiej z grubym dnem (lub żeliwem), smarując ją masłem.

całkowicie rozpuść masę twarogową-masa może okazać się płynna, a czasem lepka – zależy to od zawartości tłuszczu w twarogu, wielkości jajka, czasu interakcji z sodą. Na umiarkowanym ogniu delikatnie wymieszaj masę serową, na dnie patelni utworzy się brązowa skorupa.

przenieś tę gorącą masę serową do głębokiego talerza. Ostrożnie zdejmij skórkę z dna patelni, aż stwardnieje i przyklei się do dna. Chrupiąca skórka to miły i pyszny dodatek do sera. W razie potrzeby do gorącego domowego sera można dodać anyż lub koperek lub rodzynki-smak domowego sera może być inny, jak chcesz!
pozostaw stopiony ser na talerzu, po zestaleniu pokrój ser na kawałki o wymaganej wielkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy