pomidory na zimę z Liśćmi Dębu

pyszne i aromatyczne pomidory na jasne zimowe kolacje! Pomidory na zimę z Liśćmi Dębu gotować tylko pół godziny! I wymagany jest minimalny wysiłek-poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Smak i wygląd pomidorów okazuje się doskonały-rodzina na pewno to doceni. Takie pomidory są gotowe za kilka tygodni, ale jeśli będziesz cierpliwy i poczekasz co najmniej kilka miesięcy, ich smak będzie jeszcze jaśniejszy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
15 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 17 D 30 min

aby przygotować pyszne pomidory według tego przepisu, musisz wziąć dwie puszki o pojemności półtora litra. Należy je wysterylizować, dla czego podpalić duży garnek z wodą. Zanurz słoiki i pokrywki w wodzie, gotuj je przez 15 minut. Kiedy minie czas, użyj szczypiec kuchennych, aby wyjąć słoiki z wrzącej wody.

podczas sterylizacji słoików przygotuj pomidory: posortuj, umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Obierz cebulę i czosnek, pokrój je na kilka kawałków. Umyj wszystkie warzywa, a także osusz ręcznikami papierowymi.

teraz musisz wypełnić słoiki pomidorami, dodać do nich liście dębu, pietruszkę i koperek, cebulę i czosnek, liście laurowe. Rozłóż wszystkie składniki równomiernie w dwóch słoikach, a ponadto spróbuj to zrobić, aby przedmiot był nie tylko smaczny, ale także wyglądał pięknie.

wlej wodę do rondla, zagotuj. Zalej słoiki wrzącą wodą do góry. Jest to konieczne, aby po pierwsze zabić bakterie, a po drugie poznać dokładną ilość potrzebnej wody.

wlej wodę ze słoików z powrotem do rondla (po wylaniu z niego nadmiaru) i podpal. Zagotuj zawartość garnka, wlej mieszankę papryki i gotuj przez 5 minut. Również w tym procesie włóż cukier i sól. Konieczne jest, aby wszystkie kryształy całkowicie się stopiły. Następnie dodaj ocet, a następnie wlej marynatę z powrotem do słoików. Równomiernie rozprowadź ziarna pieprzu w słoikach.

pozostaje zamknąć słoiki pokrywkami i odwrócić do góry nogami, owijając je kocem. Jest to konieczne, aby półfabrykaty powoli ostygły, a pokrywa w tym czasie zostanie poddana dodatkowej obróbce cieplnej. Musisz trzymać słoiki do góry nogami przez 2-3 dni, a następnie można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez rok. Ale jeśli można usunąć puste miejsca w chłodnym miejscu, będzie to plus.

za 14 dni pomidory będą gotowe do podania! Ale najlepiej poczekać co najmniej 2 miesiące (a najlepiej cztery) - smak pomidorów będzie wtedy najbardziej jasny i nasycony.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g

Podobne przepisy