skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować pyszne pomidory według tego przepisu, musisz wziąć dwie puszki o pojemności półtora litra. Należy je wysterylizować, dla czego podpalić duży garnek z wodą. Zanurz słoiki i pokrywki w wodzie, gotuj je przez 15 minut. Kiedy minie czas, użyj szczypiec kuchennych, aby wyjąć słoiki z wrzącej wody.
podczas sterylizacji słoików przygotuj pomidory: posortuj, umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Obierz cebulę i czosnek, pokrój je na kilka kawałków. Umyj wszystkie warzywa, a także osusz ręcznikami papierowymi.
teraz musisz wypełnić słoiki pomidorami, dodać do nich liście dębu, pietruszkę i koperek, cebulę i czosnek, liście laurowe. Rozłóż wszystkie składniki równomiernie w dwóch słoikach, a ponadto spróbuj to zrobić, aby przedmiot był nie tylko smaczny, ale także wyglądał pięknie.
wlej wodę do rondla, zagotuj. Zalej słoiki wrzącą wodą do góry. Jest to konieczne, aby po pierwsze zabić bakterie, a po drugie poznać dokładną ilość potrzebnej wody.
wlej wodę ze słoików z powrotem do rondla (po wylaniu z niego nadmiaru) i podpal. Zagotuj zawartość garnka, wlej mieszankę papryki i gotuj przez 5 minut. Również w tym procesie włóż cukier i sól. Konieczne jest, aby wszystkie kryształy całkowicie się stopiły. Następnie dodaj ocet, a następnie wlej marynatę z powrotem do słoików. Równomiernie rozprowadź ziarna pieprzu w słoikach.
pozostaje zamknąć słoiki pokrywkami i odwrócić do góry nogami, owijając je kocem. Jest to konieczne, aby półfabrykaty powoli ostygły, a pokrywa w tym czasie zostanie poddana dodatkowej obróbce cieplnej. Musisz trzymać słoiki do góry nogami przez 2-3 dni, a następnie można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez rok. Ale jeśli można usunąć puste miejsca w chłodnym miejscu, będzie to plus.
za 14 dni pomidory będą gotowe do podania! Ale najlepiej poczekać co najmniej 2 miesiące (a najlepiej cztery) - smak pomidorów będzie wtedy najbardziej jasny i nasycony.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g