skórka cytryny w cukrze

Przygotuj aromatyczną i słodką cytrusową ucztę! Skórka cytryny w cukrze rozweseli nawet w najbardziej ponury dzień. W tym przepisie ważne jest, aby prawidłowo usunąć skórkę, chwytając białą część o tej samej grubości co żółta. Przysmak jest przechowywany w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
149 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

1. Za pomocą obieraczki do warzyw usuń skórkę z wcześniej umytej cytryny. Ważne jest, aby usunąć skórkę spiralnie, chwytając białą część o tej samej grubości co skórka.

2. Wlej wodę do rondla (około 400 ml), Wyślij do ognia, zagotuj. Rozłóż skórkę we wrzącej wodzie, blanszuj przez 1 minutę, następnie spuść wodę i powtórz proces trzy razy, aby pozbyć się nieodłącznej goryczy.

3. Po manipulacji skórką wlej cukier (3/4 porcji) do rondla, zalej wodą (200 ml), Wyślij do małego ognia, zagotuj, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

4. Rozłóż skórkę w syropie, zmniejsz ogień do najniższego, gotuj, aż stanie się miękka i półprzezroczysta.

5. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy spirale cytryny na ruszt, pozostawiamy do wyschnięcia i ostygnięcia. Syrop może być używany do innych celów kulinarnych i jest bardzo aromatyczny.

posyp smakołyk pozostałym cukrem i podawaj, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy