bulion warzywny na kościach

przygotuj pyszny i zdrowy bulion! To najlepsza baza do potraw. Bulion warzywny na kościach będzie doskonałą bazą do zup, sosów i innych potraw. Bulion jest bardzo dobry dla zdrowia, zawiera białko, aminokwasy, minerały. Nawet całkowicie zdrowa osoba nie zaszkodzi włączyć do swojej diety bulion w czystej postaci i oparte na nim potrawy.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 11 % 1 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 30 min

1. Umyj kości, osusz, połóż na blasze do pieczenia. Obierz marchewki, czosnek, pory i cebulę, umieść na blasze do pieczenia wraz z kośćmi. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20 minut.

2. Teraz przenosimy składniki na patelnię, napełniamy wodą, dodajemy łodygi selera, liść laurowy i pieprz, wlewamy ocet. Jeśli składniki nie są całkowicie pokryte wodą, należy ją dodać.

3. Wysyłamy patelnię do ognia, przykrywamy pokrywką, powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotuj na minimalnym ogniu przez 8 godzin, usuń pianę i nadmiar tłuszczu łyżką cedzakową. Dbamy o to, aby składniki były zawsze pokryte płynem, w razie potrzeby dodajemy wodę.

bulion jest mocny, bogaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Kości cukrowe - 105   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy