bulion warzywny na kościach
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj kości, osusz, połóż na blasze do pieczenia. Obierz marchewki, czosnek, pory i cebulę, umieść na blasze do pieczenia wraz z kośćmi. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20 minut.
2. Teraz przenosimy składniki na patelnię, napełniamy wodą, dodajemy łodygi selera, liść laurowy i pieprz, wlewamy ocet. Jeśli składniki nie są całkowicie pokryte wodą, należy ją dodać.
3. Wysyłamy patelnię do ognia, przykrywamy pokrywką, powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotuj na minimalnym ogniu przez 8 godzin, usuń pianę i nadmiar tłuszczu łyżką cedzakową. Dbamy o to, aby składniki były zawsze pokryte płynem, w razie potrzeby dodajemy wodę.
bulion jest mocny, bogaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Kości cukrowe - 105 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g