dżem z trawy cytrynowej

Spróbuj niezwykłego dżemu! Przydatne, proste, smaczne! Dżem z trawy cytrynowej jest dość niezwykły, działa nie tylko jako przysmak, ale także jako lek. Jagody można odcedzić z syropu i wykorzystać do pieczenia, również do celów leczniczych, a syrop rozcieńczyć wodą i pić jak kompot. Trawa cytrynowa doskonale podnosi odporność podczas epidemii wirusów.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 59 g
274 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 20 h

1. Włóż jagody Schisandra do miski, napełnij wodą, umyj. Jeśli napotkasz gałązki, usuń je. Przenieś czyste jagody do innego pojemnika, przykryj cukrem, pozostaw na noc.

2. Rano wysyłamy pojemnik z jagodami do ognia, jeśli w nocy jest mało soku, dodaj trochę wody. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia, a następnie wyłącz ogień, pozwól mu całkowicie ostygnąć.

3. Ponownie gotujemy dżem, gotujemy przez 5 minut, układamy w czystych, wysterylizowanych słoikach. Zwiń puste miejsca hermetycznie.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Schisandra - 111   kcal/100g

Podobne przepisy