skład / składniki
metoda gotowania
1. Pepsyna jest rozcieńczana w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia, podgrzej do 35-37 stopni, a następnie wlej rozpuszczoną pepsynę do mleka, poczekaj, aż powstanie skrzep.
2. Po około 35-40 minutach skrzep jest gotowy, pokrój go szpikulcem na małe kostki, wyślij patelnię na bardzo małym ogniu, podgrzej do 40 stopni, nie wyżej. Okresowo mieszaj masę, aby lepiej oddzielić serwatkę.
3. Gdy ziarno stanie się elastyczne, a stanie się to nie wcześniej niż po 50-60 minutach przy stałym ogrzewaniu i mieszaniu, rozprowadź je w formie wyłożonej gazą, solą.
4. Umieść formę w większej misce, przykryj ją pokrywką o mniejszej średnicy (możesz wziąć płaski talerz), Ustaw ładunek. Pozostaw na 45 minut, aby serum spłynęło.
5. Po upływie określonego czasu ostrożnie wyjmij ser z formy, odwróć go na drugą stronę, ponownie Posol, przykryj tą samą pokrywką, Ustaw ładunek dwa razy cięższy niż pierwszy.
6. Po dwóch godzinach ser można wyjąć i zjeść lub pozostawić na dwa dni w lodówce do dojrzewania.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pepsyna - 38 kcal/100g
- Kozie mleko - 68 kcal/100g