Sałatka mięsna z wołowiną klasyczna

pyszna sałatka mięsna a la ulubiona sałatka Oliviera! Istnieje wiele różnych przepisów na sałatki mięsne, ale w rzeczywistości wszystkie są podobne do ulubionych i znanych wielu sałatek "Olivier", tylko zamiast kiełbasy, szynki dodaje się do niego mięso (wieprzowina, wołowina, kurczak), a niektóre składniki są zmieniane lub dodawane zgodnie z ich preferencjami i smakiem. Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka z mięsem to klasyczna wołowina z pysznym, niezwykłym pikantnym sosem. Sałatka okazuje się zarówno lekka, jak i zdrowa, a jej smak jest znajomy, a jednocześnie nowy, nadaje się do świątecznego stołu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 35 % 7 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotuj wołowinę w osolonej wodzie, aż będzie całkowicie ugotowana. Jako mięso do tej sałatki lepiej jest wziąć polędwicę wołową lub cielęcinę, aby była bardziej delikatna i miękka. Schładzamy mięso, usuwamy napotkane filmy i żyły, kroimy na małe kawałki. W razie potrzeby możesz wziąć wieprzowinę lub kurczaka jako mięso, otrzymasz inny smak, tylko z wieprzowiną bardziej kaloryczną, a z kurczakiem, wręcz przeciwnie, mniej kaloryczną, ale kwestią gustu.
jajka gotujemy na twardo, schładzamy i obieramy ze skorupy. Drobno zmiel je nożem lub przepuść przez młynek do jajek.
ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurach, schładzamy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.
obierz cebulę, drobno posiekaj. Jeśli cebula wydaje się gorzka na sałatkę, możesz ją marynować lub po prostu parzyć wrzącą wodą, smak będzie łagodniejszy lub pozostawić z goryczką.
mój świeży ogórek, pokrojony w kostkę. W razie potrzeby nie możesz odstąpić od zwykłego smaku i użyć marynowanych ogórków do przygotowania sałatki. Ale świeży ogórek nadaje sałatce wyjątkowy smak i zapewnia przyjemną świeżość.
aby ubrać tę sałatkę z mięsem, lepiej odejść od zwykłego majonezu i przygotować niesamowicie pyszny sos ze zwykłych składników: mieszanki majonezu, śmietany i musztardy z dodatkiem soli do smaku, wszystko wymieszać i doprawić sałatkę. Sałatkę można posypać ziołami, pietruszka wzbogaci również smak sałatki, podobnie jak pikantny sos.
sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, aby składniki dobrze się połączyły i namoczyły w sosie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal / 100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy