skład / składniki
metoda gotowania
gotuj wołowinę w osolonej wodzie, aż będzie całkowicie ugotowana. Jako mięso do tej sałatki lepiej jest wziąć polędwicę wołową lub cielęcinę, aby była bardziej delikatna i miękka. Schładzamy mięso, usuwamy napotkane filmy i żyły, kroimy na małe kawałki. W razie potrzeby możesz wziąć wieprzowinę lub kurczaka jako mięso, otrzymasz inny smak, tylko z wieprzowiną bardziej kaloryczną, a z kurczakiem, wręcz przeciwnie, mniej kaloryczną, ale kwestią gustu.
jajka gotujemy na twardo, schładzamy i obieramy ze skorupy. Drobno zmiel je nożem lub przepuść przez młynek do jajek.
ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurach, schładzamy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.
obierz cebulę, drobno posiekaj. Jeśli cebula wydaje się gorzka na sałatkę, możesz ją marynować lub po prostu parzyć wrzącą wodą, smak będzie łagodniejszy lub pozostawić z goryczką.
mój świeży ogórek, pokrojony w kostkę. W razie potrzeby nie możesz odstąpić od zwykłego smaku i użyć marynowanych ogórków do przygotowania sałatki. Ale świeży ogórek nadaje sałatce wyjątkowy smak i zapewnia przyjemną świeżość.
aby ubrać tę sałatkę z mięsem, lepiej odejść od zwykłego majonezu i przygotować niesamowicie pyszny sos ze zwykłych składników: mieszanki majonezu, śmietany i musztardy z dodatkiem soli do smaku, wszystko wymieszać i doprawić sałatkę. Sałatkę można posypać ziołami, pietruszka wzbogaci również smak sałatki, podobnie jak pikantny sos.
sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, aby składniki dobrze się połączyły i namoczyły w sosie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal / 100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g