skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj gotowane obrane buraki (bardzo pożądane jest, aby były to słodkie i soczyste warzywa korzeniowe, bogaty ciemny bordowy kolor), pikle beczkowe, suszone śliwki, majonez, jabłko, trochę orzechów włoskich. Przykryj suszone śliwki wrzącą wodą i na razie odstaw na bok.
Krok 2:
Zetrzyj buraki na grubej tarce, ostrożnie włóż do przestronnej salaterki.
Krok 3:
Dodaj marynaty pokrojone w krótkie paski lub kostki do posiekanych buraków oraz jabłko bez skórki i rdzenia, starte na grubej tarce.
Krok 4:
Śliwki odsączyć, pokroić w cienkie paski (lub w kostkę, jeśli ogórki są pokrojone w kostkę. Posiekaj orzechy włoskie, Dodaj do sałatki. Sól do smaku. Możesz dodać przyprawy do smaku, na przykład czarny mielony pieprz.
Krok 5:
Dopraw gotową sałatkę majonezem, wymieszaj i podawaj. Taka sałatkę można podawać zaraz po ugotowaniu, ale wszystkie takie są lepsze & quot; Pani Pik & quot; podawać schłodzone. Zamiast majonezu możesz doprawić sałatkę tylko oliwą z oliwek lub innym olejem roślinnym - będzie to najbardziej zdrowa i zdrowa sałatka.
świąteczna wersja takiej sałatki podczas serwowania jest często dekorowana majonezem lub układana na talerzu w postaci karty.
Sałatka "Dama pikowa" będzie szczególnie przydatna, jeśli użyjesz majonezu domowej roboty.
danie jest lekkostrawne i pozytywnie wpływa na proces trawienia. To nie jest szczotka do sałatek, ale ogólnie efekt jest bardzo korzystny.
W razie potrzeby i zgodnie z upodobaniami smakowymi możesz dodać posiekany czosnek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g