zupa Rivelsup dla tych, którzy są zmęczeni jedzeniem

bardzo nadaje się na drugi dzień wakacji i przeziębienia! .
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 50 % 5 g
41 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

wyślij pokrojone w kostkę ziemniaki do gotowego bulionu i gotuj. W tym czasie rozbij jajko w wygodnej misce, dodaj mąkę, aby zagnieść ciasne ciasto. Z powstałego ciasta uformuj kiełbasę i uszczypnij małe kawałki, posyp mąką, aby kawałki były Rively, nie sklejały się. Wymieszaj gotowe rively w misce, przez sito lub po prostu przesiaj je rękami z nadmiaru mąki i wyślij do bulionu z gotowymi ziemniakami rively. Gdy wszystkie rively unoszą się na powierzchni, gotuj przez 1 minutę i wyłącz zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy