dżem z papai

pachnący dżem na zimę i nie tylko! Dżem z papai to egzotyczny preparat, który w smaku nie ustępuje zwykłym przysmakom owocowym i jagodowym. Dżem jest przygotowywany jak zwykle, okazuje się bardzo aromatyczny, średniej gęstości, o pięknym bursztynowym kolorze.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 45 g
179 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Umyj papaję, obierz, pokrój na pół, oczyść ziarna.

2. Pokrój miąższ papai w kostkę, włóż do rondla, przykryj cukrem, pozostaw na 30-40, aż owoc nie wypuści soku.

3. Wysyłamy patelnię do małego ognia, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy na kilka godzin.

4. Dokładnie umyj cytrynę szczotką, osusz, zetrzyj skórkę na tarce (tylko jej żółtą część), wyciśnij sok z miąższu.

5. Ponownie zagotuj dżem, dodaj sok i skórkę z cytryny, gotuj przez pół godziny, a następnie włóż do suchych, wstępnie wysterylizowanych słoików, zwiń pokrywki.

smacznego dżemu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papaja - 43   kcal/100g

Podobne przepisy