dżem z papai
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj papaję, obierz, pokrój na pół, oczyść ziarna.
2. Pokrój miąższ papai w kostkę, włóż do rondla, przykryj cukrem, pozostaw na 30-40, aż owoc nie wypuści soku.
3. Wysyłamy patelnię do małego ognia, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy na kilka godzin.
4. Dokładnie umyj cytrynę szczotką, osusz, zetrzyj skórkę na tarce (tylko jej żółtą część), wyciśnij sok z miąższu.
5. Ponownie zagotuj dżem, dodaj sok i skórkę z cytryny, gotuj przez pół godziny, a następnie włóż do suchych, wstępnie wysterylizowanych słoików, zwiń pokrywki.
smacznego dżemu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papaja - 43 kcal/100g