Syrop z mniszka lekarskiego

pachnący. Smaczny. Przydatne, domowe. Dobry do stosowania na przeziębienia.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 31 g
127 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj kwiaty mniszka lekarskiego, pokrój cytrynę na patelnię. zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przykryj, umieść w chłodnym miejscu na 24 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po osadzeniu wyciśnij kwiaty i cytrynę. Powstały syrop podpali dodaj cukier do gotowania przez 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstały syrop wlać na gorąco do wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć.

ten syrop ma bardzo przyjemny zapach. Robię to stale W 3-4 przepisach. potem dzieciom robię z nim wodę lub herbatę. Syrop jest bardzo przydatny na przeziębienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy