Syrop z mniszka lekarskiego
skład / składniki
45
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj kwiaty mniszka lekarskiego, pokrój cytrynę na patelnię. zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut.
Krok 2:
Następnie przykryj, umieść w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Krok 3:
Po osadzeniu wyciśnij kwiaty i cytrynę. Powstały syrop podpali dodaj cukier do gotowania przez 2 godziny.
Krok 4:
Powstały syrop wlać na gorąco do wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć.
ten syrop ma bardzo przyjemny zapach. Robię to stale W 3-4 przepisach. potem dzieciom robię z nim wodę lub herbatę. Syrop jest bardzo przydatny na przeziębienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g