bulion na kostce cukru

Naucz się prawidłowo gotować pyszny bulion! Bulion z kości cukrowej jest bardzo dobry dla zdrowia! Gotuje się go z dodatkiem korzeni i warzyw, z nimi bulion okazuje się bardziej aromatyczny i smaczniejszy. Podczas gotowania pianka nieuchronnie unosi się, usuwa się ją, gdy staje się gęstsza, wraz z nadmiarem tłuszczu na powierzchni bulionu.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 3 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
19 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Dokładnie umyj kości, pokrój na małe segmenty, napełnij zimną wodą, Wyślij do ognia.

2. Gotuj Kości przez trzy godziny. Gdy piana, która wzrosła podczas gotowania, stanie się gęsta, usuń ją łyżką cedzakową.

3. Obierz marchewki i cebulę, umyj. Korzeń pietruszki również dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

4. Po dwóch godzinach od zagotowania bulionu włóż do niego cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, sól.

5. Gotowy bulion należy przefiltrować przez gazę złożoną w kilku warstwach.

rosół to świetna baza do pierwszych dań i sosów!

Gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Kości cukrowe - 105   kcal/100g

Podobne przepisy