skład / składniki
metoda gotowania
1. Natychmiast gotujemy jęczmień perłowy, który został dokładnie umyty. Gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. Aby się zagotował, natychmiast dodaj łyżeczkę oleju roślinnego. Dla urody dodaj mieloną kurkumę.
2. Podczas gotowania jęczmienia drobno posiekaj cebulę, szybko smaż na oleju roślinnym na patelni na złoty odcień.
3. Dodaj cienkie paski boczku do cebuli na patelni, do trzech centymetrów. Smażyć razem również szybko, dodać kawałki pomidorów. W tym przypadku pomidory miały cienką skórkę, nie trzeba było ich usuwać.
4. Posiekaj białą kapustę, możesz na duże kawałki. Sól do smaku, dodaj trochę kwasu cytrynowego, jeśli pomidory są słodkie. Kładziemy pokrojoną kapustę na patelni do cebuli z boczkiem i pomidorami, dodajemy trochę kardamonu, papryki i liścia laurowego, zamykamy pokrywkę. Dusić na małym ogniu.
5. W ogóle nie trzeba dodawać wody, solanka jest duszona we własnym soku. Konieczne jest tylko okresowe otwieranie pokrywy i mieszanie, aby uzyskać jednolity kolor. Na patelni z grubym dnem dolna warstwa może się spalić, więc na chwilę należy całkowicie wyłączyć ogrzewanie. Danie dociera samo z powodu zebranego ciepła.
6. Gdy jęczmień gotuje się osobno przez około 45 minut, przeciążamy go do mieszanki i pozostawiamy do potu z zamkniętą pokrywką, aż będzie gotowy.
7. Możesz podawać jako niezależne danie, równie dobre o każdej porze dnia, nawet na lunch, nawet na kolację.
Całkowity czas gotowania 1 godzina 20 minut na głębokiej, grubościennej patelni. W innych naczyniach czas może się różnić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g