kapusta solanka z boczkiem i jęczmieniem jęczmiennym

przepyszne gorące danie w najlepszych rodzinnych tradycjach. Solanka z jęczmieniem perłowym to doskonałe danie dla tych, którzy lubią jeść smacznie i obficie każdego dnia. Prosty zestaw produktów budżetowych pozwala stworzyć doskonałą kompozycję. Gotowanie nie wymaga żadnej mądrości, każdy nawet początkujący kucharz poradzi sobie. Solanka z jęczmieniem perłowym, duszona we własnym soku, jest przydatna dla młodego organizmu i zapewnia zastrzyk wigoru na cały dzień.
LotosAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 58 % 18 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Natychmiast gotujemy jęczmień perłowy, który został dokładnie umyty. Gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. Aby się zagotował, natychmiast dodaj łyżeczkę oleju roślinnego. Dla urody dodaj mieloną kurkumę.
2. Podczas gotowania jęczmienia drobno posiekaj cebulę, szybko smaż na oleju roślinnym na patelni na złoty odcień.
3. Dodaj cienkie paski boczku do cebuli na patelni, do trzech centymetrów. Smażyć razem również szybko, dodać kawałki pomidorów. W tym przypadku pomidory miały cienką skórkę, nie trzeba było ich usuwać.
4. Posiekaj białą kapustę, możesz na duże kawałki. Sól do smaku, dodaj trochę kwasu cytrynowego, jeśli pomidory są słodkie. Kładziemy pokrojoną kapustę na patelni do cebuli z boczkiem i pomidorami, dodajemy trochę kardamonu, papryki i liścia laurowego, zamykamy pokrywkę. Dusić na małym ogniu.
5. W ogóle nie trzeba dodawać wody, solanka jest duszona we własnym soku. Konieczne jest tylko okresowe otwieranie pokrywy i mieszanie, aby uzyskać jednolity kolor. Na patelni z grubym dnem dolna warstwa może się spalić, więc na chwilę należy całkowicie wyłączyć ogrzewanie. Danie dociera samo z powodu zebranego ciepła.
6. Gdy jęczmień gotuje się osobno przez około 45 minut, przeciążamy go do mieszanki i pozostawiamy do potu z zamkniętą pokrywką, aż będzie gotowy.
7. Możesz podawać jako niezależne danie, równie dobre o każdej porze dnia, nawet na lunch, nawet na kolację.

Całkowity czas gotowania 1 godzina 20 minut na głębokiej, grubościennej patelni. W innych naczyniach czas może się różnić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy