Sałatka warstwowa z solonymi gorzkimi

pyszna sałatka! Szybko i bez większych kłopotów! Warstwowa sałatka ze słonymi gorzkimi smakami będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole. Sałatkę można podawać w porcjach, umieszczając liść sałaty pod spodem. Okaże się apetyczny i elegancki! Grzyby w przepisie są solone - doskonale łączą smak z resztą składników. Dzięki urządzeniu do krojenia warzyw czas gotowania jest czasami skracany, a kostki są idealnie równe i takie same. Zbieranie sałatki jest wygodne w pierścieniu kulinarnym: jest proste i estetyczne.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 32 % 7 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Dokładnie umyj ziemniaki, włóż je do rondla. Napełnij wodą, aby ziemniaki były całkowicie pokryte. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy ziemniaki do miękkości. Jeśli w mundurze są gotowe ziemniaki, możesz ich bezpiecznie użyć. Chłodzimy ziemniaki, obieramy, kroimy w kostkę.

2. Jajka kurze gotujemy na twardo. Zajmie to około 7 minut. Następnie przenosimy jajka do miski z zimną wodą, schładzamy. Następnie obieramy i kroimy w kostkę proporcjonalnie do ziemniaków.

3. Obierz cebulę, pokrój w paski. Smażyć cebulę na oleju roślinnym do miękkości. Nie musisz go brązowieć. Włóż cebulę do miski z ziemniakami, delikatnie wymieszaj.

4. Gorzki wkładamy do durszlaka, dobrze myjemy pod bieżącą wodą. Jest to konieczne, aby zmyć nadmiar soli. Następnie suszymy gorzkie i kroimy na małe kawałki.

5. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj. Większość rozprowadzamy na grzybach, mieszamy. Reszta cebuli będzie potrzebna do dekoracji.

6. Zbieramy sałatkę w pierścieniu kulinarnym. Pierwsza warstwa to ziemniaki z cebulą, druga to gorzkie, a trzecia to jajka. Każdą warstwę pokrywamy majonezem. Udekoruj sałatkę posiekaną zieloną cebulą na wierzchu.

możesz podać natychmiast lub wstawić do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia. Oczywiście sałatka, która jest podawana, będzie miała bogatszy smak i aromat.

Gotuj z miłością i przyjemnością, wtedy zwykłe potrawy będą grać w nowy sposób!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gorzki - 19   kcal/100g

Podobne przepisy