skład / składniki
metoda gotowania
1. Z grubsza pokrój orzechy nerkowca i suszone wiśnie na kilka kawałków.
2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, umieść ruszt pośrodku.
3. W międzyczasie kładziemy patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, dobrze ją podgrzewamy. Wlej nasiona szczyrica na patelnię i przykryj szklaną pokrywką. możesz oczywiście użyć dowolnego innego, ale szkło pozwoli Ci lepiej kontrolować proces. Nasiona szczyrica Wola eksplodować jak miniaturowy popcorn. Lekko potrząśnij patelnią kilka razy, trzymaj na ogniu po rozpoczęciu eksplozji przez około 1,5 minuty, maksymalnie - 2 minuty, nawet jeśli nie wszystkie ziarna się otworzą. Zdejmij patelnię z ognia i wlej nasiona do osobnej miski - ceramicznej lub szklanej.
4. Umieść masło w małym rondlu, wlej do niego brązowy cukier, dodaj miód. Wysyłamy rondel na średnim ogniu i trzymamy na nim, mieszając, aż masło się rozpuści i cały cukier się rozpuści. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia, gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Dodaj sól, cynamon i ekstrakt waniliowy do mieszanki, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
5. Gdy mieszanina nie jest już gorąca, ale wciąż ciepła, dodaj do niej grubo posiekane orzechy nerkowca, szczyrica, kokos i płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, można ją nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego, jeśli istnieje obawa, że granola się przyklei. Ale zwykle tak się nie dzieje.
7. Rozłóż mieszaninę na pergaminie, równomiernie rozprowadź na nim cienką warstwę. Wysyłamy blachę do piekarnika na 10 minut. Nie ma potrzeby silnego smażenia mieszanki - należy ją lekko upiec na złoty kolor. Wymieszaj mieszaninę i piecz przez kolejne 5 minut.
8. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, przenieś granolę na pergamin na stół, pozwól jej ostygnąć.
9. Schłodzoną granolę wymieszać z posiekanymi suszonymi wiśniami i wlać do szczelnego pojemnika, szczelnie zamknąć pokrywką. Lub natychmiast podawaj do stołu.
w szczelnym pojemniku granola jest przechowywana przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
smacznego i pysznego śniadania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Szczyrzyca - 371 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g