granola ze szczypiorkiem

pyszne i zdrowe śniadanie dla rodziny w stylu amerykańskim! Granola z szczypiorkiem pomoże urozmaicić codzienne rodzinne menu. To świetna opcja na zdrowe i smaczne śniadanie. I przygotowanie jest bardzo proste. Szczyrica, przygotowana w opisany sposób, a mianowicie jak popcorn, nabiera niesamowicie przyjemnego orzechowego smaku i staje się chrupiąca. Miód i cukier dodają słodyczy. Taką granolę można jeść zarówno z jogurtem, jak i samodzielnie. Szczyrica zawiera dużą ilość białka, więc potrawy z nią będą przydatne dla całej rodziny.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 15 % 13 g
węglowodany 76 % 65 g
391 kcal
IG: 26 / 34 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Z grubsza pokrój orzechy nerkowca i suszone wiśnie na kilka kawałków.

2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, umieść ruszt pośrodku.

3. W międzyczasie kładziemy patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, dobrze ją podgrzewamy. Wlej nasiona szczyrica na patelnię i przykryj szklaną pokrywką. możesz oczywiście użyć dowolnego innego, ale szkło pozwoli Ci lepiej kontrolować proces. Nasiona szczyrica Wola eksplodować jak miniaturowy popcorn. Lekko potrząśnij patelnią kilka razy, trzymaj na ogniu po rozpoczęciu eksplozji przez około 1,5 minuty, maksymalnie - 2 minuty, nawet jeśli nie wszystkie ziarna się otworzą. Zdejmij patelnię z ognia i wlej nasiona do osobnej miski - ceramicznej lub szklanej.

4. Umieść masło w małym rondlu, wlej do niego brązowy cukier, dodaj miód. Wysyłamy rondel na średnim ogniu i trzymamy na nim, mieszając, aż masło się rozpuści i cały cukier się rozpuści. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia, gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Dodaj sól, cynamon i ekstrakt waniliowy do mieszanki, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

5. Gdy mieszanina nie jest już gorąca, ale wciąż ciepła, dodaj do niej grubo posiekane orzechy nerkowca, szczyrica, kokos i płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj.

6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, można ją nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego, jeśli istnieje obawa, że granola się przyklei. Ale zwykle tak się nie dzieje.

7. Rozłóż mieszaninę na pergaminie, równomiernie rozprowadź na nim cienką warstwę. Wysyłamy blachę do piekarnika na 10 minut. Nie ma potrzeby silnego smażenia mieszanki - należy ją lekko upiec na złoty kolor. Wymieszaj mieszaninę i piecz przez kolejne 5 minut.

8. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, przenieś granolę na pergamin na stół, pozwól jej ostygnąć.

9. Schłodzoną granolę wymieszać z posiekanymi suszonymi wiśniami i wlać do szczelnego pojemnika, szczelnie zamknąć pokrywką. Lub natychmiast podawaj do stołu.

w szczelnym pojemniku granola jest przechowywana przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

smacznego i pysznego śniadania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Szczyrzyca - 371   kcal/100g
  • Suszone wiśnie - 290   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy