skład / składniki
metoda gotowania
Robienie batonów energetycznych z szczypiorkiem to przyjemność! Brzmi intrygująco? Przejdźmy do procesu gotowania i stanie się jasne, co dokładnie oznacza :)
więc najpierw musisz wysuszyć ziarna szczyricy. Odbywa się to w następujący sposób: duża patelnia jest podpalana i dobrze podgrzewana. Jak tylko się rozgrzeje, wlej do niego ziarna, przykryj pokrywką. Ziarna schiritsa będą eksplodować jak popcorn, jak małe fajerwerki. Nie musisz zbyt długo trzymać szczyrica w ogniu-wystarczy kilka minut. W tym procesie musisz od czasu do czasu Potrząsać patelnią. Nie trzeba też dodawać oleju do patelni. Przenieś gotowe ziarna szczyrica do miski.
orzechy laskowe kroimy na kilka części, dodajemy do Szczyrzyca. Tam wysyłamy żurawinę i wszystkie nasiona. Dodaj trochę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
kładziemy mały rondel na małym ogniu i łączymy w nim syropy, miód, cukier, olej dyniowy, ekstrakt waniliowy. Wszystko przeszkadzamy, rozgrzewamy się od pół minuty. Ważne jest, aby mieszanina NIV & amp; nbsp; w żadnym wypadku nie zagotowała się. Teraz wlej wszystkie suche składniki do tej mieszanki, dokładnie wymieszaj.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż na niej powstałą mieszaninę. Możesz również użyć foremek, na przykład silikonowych. Czekamy, aż przyszłe batony ostygną, a następnie usuwamy je bezpośrednio w foremkach na dwie do trzech godzin w lodówce.
po lodówce batony staną się twardsze i lepiej utrzymają swój kształt. Ale jednocześnie pozostaną kruche. Gotowe batony można pokroić na mniejsze porcje - każdą zawijamy w pergamin lub folię spożywczą. Takie batony są doskonale przechowywane w lodówce przez 3-4 dni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Ziarno konopi - 373 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Szczyrzyca - 371 kcal/100g
- Masło dyniowe - 896 kcal/100g