batony energetyczne z szczypiorkiem

pożywna uczta dla aktywnych osób w każdym wieku. Batony energetyczne z szczypiorkiem uzupełnią energię, przywrócą siłę, zaspokoją głód. Ziarna szczyrica zawierają dużo białka i są dobrym źródłem wielu pierwiastków śladowych, których nasz organizm potrzebuje do normalnego życia. Przygotowanie takich batonów jest bardzo proste i interesujące. Jeśli włączysz małe gospodarstwa domowe do działania, zachwyt nie będzie miał granic. Batony energetyczne to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek i idealne danie na długą podróż.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 61 % 46 g
436 kcal
IG: 52 / 2 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 25 min

Robienie batonów energetycznych z szczypiorkiem to przyjemność! Brzmi intrygująco? Przejdźmy do procesu gotowania i stanie się jasne, co dokładnie oznacza :)

więc najpierw musisz wysuszyć ziarna szczyricy. Odbywa się to w następujący sposób: duża patelnia jest podpalana i dobrze podgrzewana. Jak tylko się rozgrzeje, wlej do niego ziarna, przykryj pokrywką. Ziarna schiritsa będą eksplodować jak popcorn, jak małe fajerwerki. Nie musisz zbyt długo trzymać szczyrica w ogniu-wystarczy kilka minut. W tym procesie musisz od czasu do czasu Potrząsać patelnią. Nie trzeba też dodawać oleju do patelni. Przenieś gotowe ziarna szczyrica do miski.

orzechy laskowe kroimy na kilka części, dodajemy do Szczyrzyca. Tam wysyłamy żurawinę i wszystkie nasiona. Dodaj trochę soli i wszystko dobrze wymieszaj.

kładziemy mały rondel na małym ogniu i łączymy w nim syropy, miód, cukier, olej dyniowy, ekstrakt waniliowy. Wszystko przeszkadzamy, rozgrzewamy się od pół minuty. Ważne jest, aby mieszanina NIV & amp; nbsp; w żadnym wypadku nie zagotowała się. Teraz wlej wszystkie suche składniki do tej mieszanki, dokładnie wymieszaj.

przykryj blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż na niej powstałą mieszaninę. Możesz również użyć foremek, na przykład silikonowych. Czekamy, aż przyszłe batony ostygną, a następnie usuwamy je bezpośrednio w foremkach na dwie do trzech godzin w lodówce.

po lodówce batony staną się twardsze i lepiej utrzymają swój kształt. Ale jednocześnie pozostaną kruche. Gotowe batony można pokroić na mniejsze porcje - każdą zawijamy w pergamin lub folię spożywczą. Takie batony są doskonale przechowywane w lodówce przez 3-4 dni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Suszone nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Ziarno konopi - 373   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Szczyrzyca - 371   kcal/100g
  • Masło dyniowe - 896   kcal/100g

Podobne przepisy