Znajdź najwyższej jakości wypróbowane przepisy na ptysie batonika na najbardziej kreatywnej stronie kulinarnej 1000.menu. Przygotuj opcje z różnych płatków, dmuchanego ryżu, różnych nasion i orzechów. Dodaj suszone jagody, owoce, kakao lub czekoladę. Połącz składniki z miłością i nieograniczoną wyobraźnią!
chrupiące, niesamowicie aromatyczne batony można i należy przygotować w domu. Ta uczta jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo łatwa do przygotowania. Podstawą batonów z reguły są płatki owsiane lub ryżowe, musli, ryż dmuchany. Możesz eksperymentować z kiełkującą kaszą gryczaną lub pszenicą. Orzechy, suszone jagody (wiśnie, żurawina, Goji itp.), owoce, kandyzowane owoce, wszelkiego rodzaju nasiona mogą być w dowolnej ilości i dowolnej kombinacji w oparciu o wyobraźnię, smaki i preferencje kucharza. Razem z miodem można użyć syropu klonowego lub syropu z agawy.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na batoniki:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
miód | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
rodzynki | 280 | 2.9 | 0.6 | 66 |
banany | 89 | 1.5 | 0.1 | 21.8 |
płatki owsiane | 305 | 11.9 | 7.2 | 69.3 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
ciekawy przepis:
1. Umieść płatki owsiane w głębokim pojemniku.
2. Opłucz suszone owoce i osusz. Drobno posiekaj.
3. Lekko posiekaj orzechy nożem.
4. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
5. Podgrzej miód do stanu płynnego (nie gotuj!).
6. Dodaj masło, wanilię do miodu. Mieszaj, aż będzie gładka.
7. Połącz suchą masę z miodem.
8. Dokładnie zagnieść.
9. Przykryj naczynie do pieczenia natłuszczonym pergaminem.
10. Rozłóż masę, równomiernie rozprowadź, ubij. Warstwa powinna mieć co najmniej 2 centymetry.
11. Piec w temperaturze 180 ° C, aż będzie ładnie zarumieniony.
12. Wyjmij z piekarnika. Pokroić w paski.
13. Podawać z herbatą, mlekiem, jogurtem.
pięć najszybszych przepisów na batoniki:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
batony energetyczne z konopi bez pieczenia | 30 min | 554 | +7 |
domowe batoniki owsiane | 40 min | 294 | +150 |
batoniki musli owsiane z owocami | 50 min | 187 | +307 |
Twix batonik-ciasto | 1 h | 438 | +86 |
domowe batoniki z migdałami i czekoladą | 1 h | 428 | +42 |
przydatne wskazówki:
• jeśli rodzynki, suszone śliwki, suszone morele i daktyle zostaną zmiażdżone blenderem, a nie pokrojone nożem, batoniki będą bardziej elastyczne i nie będą się kruszyć po upieczeniu.
• batony można formować bezpośrednio przed pieczeniem.
• podczas przygotowywania batonów możesz zastąpić masło oliwą lub dowolnym warzywem.