skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Mrożona żurawina poza ekranem - w zamrażarce. Zamierzałem używać tylko suszonego, ale okazało się, że jest bardzo słodki, więc w tym procesie wymagane było świeże.
Krok 2:
Moczyć wszystkie suszone owoce w gorącej wodzie przez 8 minut. Następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą w durszlaku, pozwól wodzie spłynąć i osusz bawełnianym ręcznikiem. Sortuj rodzynki, usuń ogony.
Krok 3:
Posiekaj orzechy w blenderze, ale aby pozostały duże kawałki lub posiekaj nożem. Pozostaw nasiona w całości. Wcześniej umyj również orzechy i nasiona, osusz na ręczniku i dodatkowo wysusz na suchej patelni.
Krok 4:
Wlej orzechy i nasiona do głębokiej miski, wymieszaj.
Krok 5:
Tam na maszynce do mięsa przewiń daktyle, cytrynę, świeżą żurawinę i 1/3 rodzynek. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Pokrój wszystkie inne suszone owoce nożem na małe kawałki, pozostawiając większe. Dobrze wymieszaj po każdym dodaniu krojenia.
Krok 7:
Dwa duże arkusze pergaminu cienko posmaruj rafinowanym olejem słonecznikowym. Połóż mieszankę owoców i orzechów na jednym arkuszu, wyrównując łyżką. Przykryj drugim arkuszem pergaminu i lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta na równą warstwę o grubości około 1 cm. Mam warstwę 26 x 31 cm / nawet jeśli pergamin jest wysokiej jakości, należy go nasmarować. To da batonowi połysk i łatwo zejdzie z papieru/.
Krok 8:
Przenieś pergamin na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika t 180&039; na 10 minut, a następnie ustaw temperaturę na 60&039;. Wyjmij blachę do pieczenia, ostrożnie pokrój warstwę na batony, wróć do piekarnika na 2 godziny. Następnie ostrożnie odwróć batony i wysusz je przez około 2 godziny. Możesz pozostawić na blasze do wyschnięcia na kolejny dzień w pokoju. Następnie usuń, zapakuj w pergamin. Przechowywać w chłodnym miejscu. Okazało się, że 24 batony.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne jest, aby wiedzieć, że naturalne suszone owoce wyglądają nieestetycznie i są suche, należy je kupić na rynku. Miękkie, błyszczące i piękne, nie należy ich brać, ponieważ są przetwarzane chemicznie lub namoczone w syropie cukrowym.
orzechy zawierają prawie wszystkie witaminy, które są tak niezbędne dla zdrowia, a także dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.
suszone owoce są zalecane przez dietetyków do zdrowej diety i regeneracji, do codziennego użytku i praktycznie nie mają przeciwwskazań. To bardzo dobry zamiennik cukru i słodkich wypieków. Jedzenie suszonych owoców wzmacnia układ odpornościowy.
przepisy na batoniki z suszonych owoców i orzechów można zmieniać zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi, przygotowywać je również w postaci cukierków. Należy pamiętać, że nie warto też jeść ich dużo, ponieważ mają dość wysoką zawartość kalorii.
w pięknym, oryginalnym opakowaniu będzie to miły prezent dla krewnych i przyjaciół na każde wakacje !
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie zgadzać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g