DIY suszone owoce i batony orzechowe

Skład batonów jest zdrowy i naturalny. Ten wspaniały deser pomoże każdej osobie w uzyskaniu niezbędnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, doda siły i energii do pracy i aktywnego wypoczynku. Ponadto jest po prostu pyszny, bez dodatków chemicznych i może zastąpić słodycze sklepowe. Przygotowanie batonów jest dość proste.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 73 % 43 g
280 kcal
IG: 51 / 16 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Mrożona żurawina poza ekranem - w zamrażarce. Zamierzałem używać tylko suszonego, ale okazało się, że jest bardzo słodki, więc w tym procesie wymagane było świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moczyć wszystkie suszone owoce w gorącej wodzie przez 8 minut. Następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą w durszlaku, pozwól wodzie spłynąć i osusz bawełnianym ręcznikiem. Sortuj rodzynki, usuń ogony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy w blenderze, ale aby pozostały duże kawałki lub posiekaj nożem. Pozostaw nasiona w całości. Wcześniej umyj również orzechy i nasiona, osusz na ręczniku i dodatkowo wysusz na suchej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej orzechy i nasiona do głębokiej miski, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tam na maszynce do mięsa przewiń daktyle, cytrynę, świeżą żurawinę i 1/3 rodzynek. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój wszystkie inne suszone owoce nożem na małe kawałki, pozostawiając większe. Dobrze wymieszaj po każdym dodaniu krojenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dwa duże arkusze pergaminu cienko posmaruj rafinowanym olejem słonecznikowym. Połóż mieszankę owoców i orzechów na jednym arkuszu, wyrównując łyżką. Przykryj drugim arkuszem pergaminu i lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta na równą warstwę o grubości około 1 cm. Mam warstwę 26 x 31 cm / nawet jeśli pergamin jest wysokiej jakości, należy go nasmarować. To da batonowi połysk i łatwo zejdzie z papieru/.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś pergamin na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika t 180&039; na 10 minut, a następnie ustaw temperaturę na 60&039;. Wyjmij blachę do pieczenia, ostrożnie pokrój warstwę na batony, wróć do piekarnika na 2 godziny. Następnie ostrożnie odwróć batony i wysusz je przez około 2 godziny. Możesz pozostawić na blasze do wyschnięcia na kolejny dzień w pokoju. Następnie usuń, zapakuj w pergamin. Przechowywać w chłodnym miejscu. Okazało się, że 24 batony.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne jest, aby wiedzieć, że naturalne suszone owoce wyglądają nieestetycznie i są suche, należy je kupić na rynku. Miękkie, błyszczące i piękne, nie należy ich brać, ponieważ są przetwarzane chemicznie lub namoczone w syropie cukrowym.

orzechy zawierają prawie wszystkie witaminy, które są tak niezbędne dla zdrowia, a także dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.

suszone owoce są zalecane przez dietetyków do zdrowej diety i regeneracji, do codziennego użytku i praktycznie nie mają przeciwwskazań. To bardzo dobry zamiennik cukru i słodkich wypieków. Jedzenie suszonych owoców wzmacnia układ odpornościowy.

przepisy na batoniki z suszonych owoców i orzechów można zmieniać zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi, przygotowywać je również w postaci cukierków. Należy pamiętać, że nie warto też jeść ich dużo, ponieważ mają dość wysoką zawartość kalorii.

w pięknym, oryginalnym opakowaniu będzie to miły prezent dla krewnych i przyjaciół na każde wakacje !

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie zgadzać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone wiśnie - 290   kcal/100g

Podobne przepisy