skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie składniki.
Krok 2:
Weź masło o temperaturze pokojowej i dodaj do niego cukier.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj jajka.
Krok 4:
Ponownie wymieszaj wszystko i dodaj mąkę z sodą.
Krok 5:
Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni.
Krok 6:
Dzielimy ciasto na dwie części, z których jedna jest mniejsza.
Krok 7:
Mniejszą część, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut
Krok 8:
Weź formę, posyp ją niewielką ilością mąki i włóż do niej większość ciasta, wykonując boki. Włóż formę do lodówki na 20 minut.
Krok 9:
Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki i rozprowadzamy w niej równomierną warstwę dżemu malinowego.
Krok 10:
Następnie wyjmujemy małą część ciasta z zamrażarki. Trzy na tarce na dżemie.
Krok 11:
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Piec do pięknego brązowego koloru.
Krok 12:
Ciasto z dżemem malinowym jest gotowe! Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g