zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami chuda
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj ziemniaki w rondlu. Powinien być odpowiednio ugotowany, ponieważ później będziemy go miażdżyć. Jak zamienić ziemniaki w gęstą jednorodną masę, napełnij pojemnik,
w którym ugniatano je połową wody pozostawionej po ugotowaniu w garnku.
posiekaną cebulę, grzyby, warzywa, czosnek, marchewkę i zioła smażyć na patelni za pomocą oleju roślinnego. Ich mieszanka będzie naszym nadzieniem do zapiekanek.
doprowadź naczynie do pieczenia do przyzwoitej formy, posmaruj powierzchnię olejem i przykryj ją całkowicie naszym puree ziemniaczanym, a dokładniej połową tego, co mamy. Przenieś nadzienie grzybowe wzbogacone przyjemnymi dodatkami na warstwę puree ziemniaczanego. Na wierzch napełnij nadzienie drugą warstwą puree.
gotuj przez 15 minut do pół godziny, w zależności od wybranej temperatury piekarnika. Obserwujemy, kiedy powierzchnia zapiekanki całkowicie zmienia kolor i nie jest pokryta skórką. To pewny sygnał, że zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest gotowa i czas ją zdobyć.
w którym ugniatano je połową wody pozostawionej po ugotowaniu w garnku.
posiekaną cebulę, grzyby, warzywa, czosnek, marchewkę i zioła smażyć na patelni za pomocą oleju roślinnego. Ich mieszanka będzie naszym nadzieniem do zapiekanek.
doprowadź naczynie do pieczenia do przyzwoitej formy, posmaruj powierzchnię olejem i przykryj ją całkowicie naszym puree ziemniaczanym, a dokładniej połową tego, co mamy. Przenieś nadzienie grzybowe wzbogacone przyjemnymi dodatkami na warstwę puree ziemniaczanego. Na wierzch napełnij nadzienie drugą warstwą puree.
gotuj przez 15 minut do pół godziny, w zależności od wybranej temperatury piekarnika. Obserwujemy, kiedy powierzchnia zapiekanki całkowicie zmienia kolor i nie jest pokryta skórką. To pewny sygnał, że zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest gotowa i czas ją zdobyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g