zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami chuda

obfite i smaczne danie na każdy dzień i nie tylko! Pyszna zapiekanka ziemniaczana jest chuda z grzybami, spróbuj!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 71 % 15 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
gotuj ziemniaki w rondlu. Powinien być odpowiednio ugotowany, ponieważ później będziemy go miażdżyć. Jak zamienić ziemniaki w gęstą jednorodną masę, napełnij pojemnik,
w którym ugniatano je połową wody pozostawionej po ugotowaniu w garnku.

posiekaną cebulę, grzyby, warzywa, czosnek, marchewkę i zioła smażyć na patelni za pomocą oleju roślinnego. Ich mieszanka będzie naszym nadzieniem do zapiekanek.

doprowadź naczynie do pieczenia do przyzwoitej formy, posmaruj powierzchnię olejem i przykryj ją całkowicie naszym puree ziemniaczanym, a dokładniej połową tego, co mamy. Przenieś nadzienie grzybowe wzbogacone przyjemnymi dodatkami na warstwę puree ziemniaczanego. Na wierzch napełnij nadzienie drugą warstwą puree.

gotuj przez 15 minut do pół godziny, w zależności od wybranej temperatury piekarnika. Obserwujemy, kiedy powierzchnia zapiekanki całkowicie zmienia kolor i nie jest pokryta skórką. To pewny sygnał, że zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest gotowa i czas ją zdobyć.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy