skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj pieprz i upiecz w piekarniku jako całość. Pieczemy, aż na skórze pojawią się charakterystyczne ciemne plamy, co oznacza, że papryka jest gotowa do dalszego użycia. Włóż gorącą paprykę do torby i pozwól jej odpowiednio ostygnąć. Następnie usuwamy z nich skórę, a miąższ grubo i arbitralnie kroimy.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż na oleju roślinnym, mieszając do miękkości. Na pomidorach wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na dnie nożem, zalewamy je wrzącą wodą i usuwamy skórę. Obrane pomidory kroimy na duże kawałki o dowolnym kształcie. Dodaj miąższ papryki i pomidory na patelnię. Na tym etapie możesz włożyć posiekany czosnek. Dodałam, bo lubię sosy ostrzejsze. Następnie wszystko solimy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Krok 3:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez 30-40 minut.
Krok 4:
Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel masę warzywną w puree. Nasz sos jest gotowy!
dziękuję mojej przyjaciółce za podzielenie się ze mną tym prostym, szybkim i pod każdym względem wspaniałym przepisem i opowiedzenie jak zrobić sos z pomidorami, papryką i czosnkiem. Z kolei podzieliłem się nim z wami, drogie hostessy. Ten domowy keczup, jak go nazywam, będzie idealny do wielu dań głównych. Uwielbiam go jeść z kebabem, który gotujemy na łonie natury przy ognisku, w piekarniku lub w elektrycznym szaszłyku. Uwielbiam też podlewać nim domowe kiełbaski smażone na patelni, aż będą chrupiące. Grillowany kurczak również doskonale komponuje się z tym sosem. Ogólnie jest uniwersalny! Jeszcze nie próbowałem go konserwować na zimę, ale naprawdę chciałbym dostać słoik z moich pojemników w tym zimnym okresie i przypomnieć sobie smak lata. Dobrze, że papryka, cebula i pomidory są zawsze w sprzedaży i możesz przygotować taki sos sezonowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g