sos z pomidorami, papryką i czosnkiem

ten sos doskonale sprawdzi się jako sos do makaronu! Bogaty smak, jasny kolor, apetyczny wygląd i niezrównany aromat to nie wszystkie zalety tego sosu. Jestem pewien, że taki pikantny sos z pieczonej papryki stanie się mile widzianym gościem na twoim stole.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj pieprz i upiecz w piekarniku jako całość. Pieczemy, aż na skórze pojawią się charakterystyczne ciemne plamy, co oznacza, że papryka jest gotowa do dalszego użycia. Włóż gorącą paprykę do torby i pozwól jej odpowiednio ostygnąć. Następnie usuwamy z nich skórę, a miąższ grubo i arbitralnie kroimy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż na oleju roślinnym, mieszając do miękkości. Na pomidorach wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na dnie nożem, zalewamy je wrzącą wodą i usuwamy skórę. Obrane pomidory kroimy na duże kawałki o dowolnym kształcie. Dodaj miąższ papryki i pomidory na patelnię. Na tym etapie możesz włożyć posiekany czosnek. Dodałam, bo lubię sosy ostrzejsze. Następnie wszystko solimy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel masę warzywną w puree. Nasz sos jest gotowy!

dziękuję mojej przyjaciółce za podzielenie się ze mną tym prostym, szybkim i pod każdym względem wspaniałym przepisem i opowiedzenie jak zrobić sos z pomidorami, papryką i czosnkiem. Z kolei podzieliłem się nim z wami, drogie hostessy. Ten domowy keczup, jak go nazywam, będzie idealny do wielu dań głównych. Uwielbiam go jeść z kebabem, który gotujemy na łonie natury przy ognisku, w piekarniku lub w elektrycznym szaszłyku. Uwielbiam też podlewać nim domowe kiełbaski smażone na patelni, aż będą chrupiące. Grillowany kurczak również doskonale komponuje się z tym sosem. Ogólnie jest uniwersalny! Jeszcze nie próbowałem go konserwować na zimę, ale naprawdę chciałbym dostać słoik z moich pojemników w tym zimnym okresie i przypomnieć sobie smak lata. Dobrze, że papryka, cebula i pomidory są zawsze w sprzedaży i możesz przygotować taki sos sezonowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy