skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Mam mieszankę orzechów: migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich.
Krok 2:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem
Krok 3:
Dodaj orzechy (nie można ich zmielić, migdały i orzechy laskowe zostały dodane w całości, a orzechy włoskie zostały połamane na plasterki, jeśli można tak powiedzieć)
Krok 4:
W osobnym pojemniku ubij jajka z cukrem
Krok 5:
I cukrem waniliowym
Krok 6:
Ubite jajka wprowadzamy do mieszanki mąki i zagniatamy ciasto, ciasto powinno być miękkie i bardzo lekko lepkie, ale nie płynne i nie ciasne, więc lepiej nie dodawać całej mąki od razu, ale odstawić kilka łyżek stołowych i dodać je na samym końcu, jeśli to konieczne
Krok 7:
Z ciasta tworzymy kiełbasę lub jedną dużą i grubą (jak moja) lub 2 cienkie (wtedy ciasteczka okażą się schludne i małe dosłownie na kilka kęsów)
Krok 8:
Piecz kiełbasę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 przez około 20-25 minut, aż będzie rumiana na wierzchu, po naciśnięciu kiełbasa powinna być twarda. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (10 minut)
Krok 9:
Schłodzoną kiełbasę kroimy bardzo ostrym nożem, najlepiej z ząbkami na plastry o grubości 1-1, 5 cm
Krok 10:
Rozłóż nasze ciasteczka na blasze do pieczenia i wyślij do wyschnięcia w piekarniku w temperaturze 150C przez około 10-15 minut (upewnij się, że ciasteczka nie są zbyt rumiane). Gotowe ciasteczka ostudzić i podawać. We Włoszech te ciasteczka są najczęściej podawane ze słodkim winem, ale z herbatą lub kawą, a zwłaszcza z mlekiem, są również bardzo smaczne! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g