ciasteczka cantuccini

ciasteczka z grzankami według klasycznego toskańskiego przepisu! Cantuccini to klasyczne toskańskie ciastko. Dla nas są to po prostu bardzo smaczne krakersy, takie krakersy mogą być przechowywane do trzech miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu można je przygotować w PROC i kiedy chcesz dostać coś słodkiego. W klasycznej wersji do tego ciasteczka dodaje się tylko migdały, ale można do niego dodawać wszelkiego rodzaju orzechy i suszone owoce.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 11 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 60 % 42 g
363 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Mam mieszankę orzechów: migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj orzechy (nie można ich zmielić, migdały i orzechy laskowe zostały dodane w całości, a orzechy włoskie zostały połamane na plasterki, jeśli można tak powiedzieć)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym pojemniku ubij jajka z cukrem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I cukrem waniliowym

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubite jajka wprowadzamy do mieszanki mąki i zagniatamy ciasto, ciasto powinno być miękkie i bardzo lekko lepkie, ale nie płynne i nie ciasne, więc lepiej nie dodawać całej mąki od razu, ale odstawić kilka łyżek stołowych i dodać je na samym końcu, jeśli to konieczne

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciasta tworzymy kiełbasę lub jedną dużą i grubą (jak moja) lub 2 cienkie (wtedy ciasteczka okażą się schludne i małe dosłownie na kilka kęsów)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz kiełbasę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 przez około 20-25 minut, aż będzie rumiana na wierzchu, po naciśnięciu kiełbasa powinna być twarda. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (10 minut)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzoną kiełbasę kroimy bardzo ostrym nożem, najlepiej z ząbkami na plastry o grubości 1-1, 5 cm

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nasze ciasteczka na blasze do pieczenia i wyślij do wyschnięcia w piekarniku w temperaturze 150C przez około 10-15 minut (upewnij się, że ciasteczka nie są zbyt rumiane). Gotowe ciasteczka ostudzić i podawać. We Włoszech te ciasteczka są najczęściej podawane ze słodkim winem, ale z herbatą lub kawą, a zwłaszcza z mlekiem, są również bardzo smaczne! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy