kotlety z dyni

przepyszne, jasnopomarańczowe, prawdziwe słońce na talerzu! Kotlety z dyni z kaszą manną, soczyste, smaczne i bujne, przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tego sezonowego warzywa! Okazują się jasne, złote, to prawdziwe jesienne danie, które może rozweselić ich wygląd i aromat!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 63 % 15 g
108 kcal
IG: 0 / 40 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z dyni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej odmiany dyni do smaku, najważniejsze jest to, że jest dojrzała i smaczna. Weź duże wybrane jajko, użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i nasiona. Zetrzyj miąższ na średniej lub drobnej tarce. Im drobniejsza jest tarta Dynia, tym bardziej jednorodne będzie mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do dyni i wymieszaj. Pozostaw na 10 minut, aby squash wypuścił sok. Następnie odcedź sok i lekko wyciśnij miąższ. Ilość soku zależy bezpośrednio od odmiany i wilgotności dyni. Moja dynia nie była zbyt mokra, więc wypuściłem trochę soku. Jeśli w ogóle nie wyciśniesz dyni, mięso mielone może okazać się płynne i będziesz musiał dodać do niego więcej mąki lub semoliny. Dlatego lepiej nie wbijać ciasta zbyt mocno mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do chipsów dyniowych dodaj jajko i pieprz i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj semolinę i mąkę, dokładnie wymieszaj i pozostaw masę na około 15 minut, aby semolina pęczniała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli po tym czasie mięso mielone okaże się zbyt rzadkie, dodaj trochę semoliny i mąki i odstaw. Gotowa masa powinna być wilgotna, średniej gęstości, a nie płynna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i dokładnie posmaruj papier oliwą z oliwek, aby kotlety nie przywierały podczas pieczenia. Z masy dyniowej uformuj 6 okrągłych kotletów tej samej wielkości. Połóż na nim placki dyniowe. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190°C i piecz placki przez około 30-35 minut. Określ dokładny czas, koncentrując się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kotlety nie mogą być pieczone, ale smażone na patelni na oleju roślinnym. Okażą się lekko spłaszczone, ale równie soczyste. Podawaj kotlety na gorąco ze śmietaną. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy