skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z dyni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej odmiany dyni do smaku, najważniejsze jest to, że jest dojrzała i smaczna. Weź duże wybrane jajko, użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Obierz dynię i nasiona. Zetrzyj miąższ na średniej lub drobnej tarce. Im drobniejsza jest tarta Dynia, tym bardziej jednorodne będzie mięso mielone.
Krok 3:
Dodaj sól do dyni i wymieszaj. Pozostaw na 10 minut, aby squash wypuścił sok. Następnie odcedź sok i lekko wyciśnij miąższ. Ilość soku zależy bezpośrednio od odmiany i wilgotności dyni. Moja dynia nie była zbyt mokra, więc wypuściłem trochę soku. Jeśli w ogóle nie wyciśniesz dyni, mięso mielone może okazać się płynne i będziesz musiał dodać do niego więcej mąki lub semoliny. Dlatego lepiej nie wbijać ciasta zbyt mocno mąką.
Krok 4:
Do chipsów dyniowych dodaj jajko i pieprz i wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj semolinę i mąkę, dokładnie wymieszaj i pozostaw masę na około 15 minut, aby semolina pęczniała.
Krok 6:
Jeśli po tym czasie mięso mielone okaże się zbyt rzadkie, dodaj trochę semoliny i mąki i odstaw. Gotowa masa powinna być wilgotna, średniej gęstości, a nie płynna.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i dokładnie posmaruj papier oliwą z oliwek, aby kotlety nie przywierały podczas pieczenia. Z masy dyniowej uformuj 6 okrągłych kotletów tej samej wielkości. Połóż na nim placki dyniowe. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190°C i piecz placki przez około 30-35 minut. Określ dokładny czas, koncentrując się na piekarniku.
Krok 8:
Kotlety nie mogą być pieczone, ale smażone na patelni na oleju roślinnym. Okażą się lekko spłaszczone, ale równie soczyste. Podawaj kotlety na gorąco ze śmietaną. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g