skład / składniki
metoda gotowania
aby szybko przygotować ptysie i okazały się smaczne, ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki. Podczas rozmrażania możesz rozpocząć gotowanie.
najpierw przygotowujemy produkty: obieramy cebulę i czosnek z łuski, a następnie drobno kroimy pierwszy w drobną kostkę i drobno siekamy czosnek. Myję warzywa pod bieżącą wodą, suszymy je papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie drobno posiekaj warzywa. Możesz użyć dowolnych ziół według własnego gustu: pietruszki, kopru, kolendry, rozmarynu, tymianku, bazylii. Możesz posiekać mieszankę zieleni w nadzieniu do sójek.
w misce o odpowiedniej wielkości rozprowadzamy mięso mielone i dodajemy do niego sól i suche przyprawy. Z tych ostatnich możesz ograniczyć się do czarnego mielonego pieprzu lub umieścić różne przyprawy według własnego gustu. Jeśli doświadczenie w łączeniu przypraw ze sobą i mięsem jest niewielkie, możesz użyć gotowych mieszanek sklepowych, które są tak zwane:"do mięsa".
umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny i dobrze go podgrzej. Włóż posiekaną cebulę i czosnek na patelnię, smaż przez kilka minut, a następnie rozłóż mięso mielone przyprawione przyprawami. Mięso mielone gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając i rozbijając grudki mięsa mielonego na mniejsze. Smażyć, aż cały płyn wyparuje.
dodaj posiekane warzywa i spróbuj nadzienia do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej soli, wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, przenieś nadzienie na płaski szeroki talerz i pozostaw do ostygnięcia.
rozłóż rozmrożone ciasto na powierzchni roboczej, rozwałkuj. Następnie pokrój arkusz na równą liczbę kwadratów (8-12 w zależności od wielkości pożądanych ptysiów). Równomiernie rozprowadzamy nadzienie na kawałkach ciasta i zwijamy ptysie. Możesz je złożyć, jak chcesz - możesz po prostu złożyć na pół jak na zdjęciu i przymocować krawędzie, chodzić po nich zębami widelca - dla piękna i siły.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej puste miejsca i włóż do lodówki na 15 minut (podczas podgrzewania piekarnika). I musisz go ogrzać do 200 stopni Celsjusza.
Piekarnik się rozgrzał - wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Rozbij jajko do szklanki i lekko ubij widelcem. Za pomocą silikonowego pędzla nasmaruj ptysie na wierzchu, posyp sezamem.
wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i pieczemy ptysie przez 20 minut. W tym czasie ptysie staną się pięknym złotym kolorem. Schładzamy je trochę na ruszcie-dosłownie przez 5-10 minut, a następnie podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g