ptysie z mięsem mielonym

chrupiące, przewiewne, z pikantnym i soczystym nadzieniem... Pyszne! Ptysie z mięsem mielonym z gotowego ciasta to pyszna i szybka przekąska dla całej rodziny. Mięso mielone przygotowane według tego przepisu okazuje się pikantne i soczyste, ale jednocześnie można je zmienić według własnego gustu: dodać więcej różnych przypraw lub mniej, włożyć różne zioła lub ich mieszankę. W ten sposób za każdym razem ptysie będą inne, ale niezmiennie smaczne!
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 50 % 27 g
węglowodany 35 % 19 g
356 kcal
IG: 5 / 95 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby szybko przygotować ptysie i okazały się smaczne, ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki. Podczas rozmrażania możesz rozpocząć gotowanie.

najpierw przygotowujemy produkty: obieramy cebulę i czosnek z łuski, a następnie drobno kroimy pierwszy w drobną kostkę i drobno siekamy czosnek. Myję warzywa pod bieżącą wodą, suszymy je papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie drobno posiekaj warzywa. Możesz użyć dowolnych ziół według własnego gustu: pietruszki, kopru, kolendry, rozmarynu, tymianku, bazylii. Możesz posiekać mieszankę zieleni w nadzieniu do sójek.

w misce o odpowiedniej wielkości rozprowadzamy mięso mielone i dodajemy do niego sól i suche przyprawy. Z tych ostatnich możesz ograniczyć się do czarnego mielonego pieprzu lub umieścić różne przyprawy według własnego gustu. Jeśli doświadczenie w łączeniu przypraw ze sobą i mięsem jest niewielkie, możesz użyć gotowych mieszanek sklepowych, które są tak zwane:"do mięsa".

umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny i dobrze go podgrzej. Włóż posiekaną cebulę i czosnek na patelnię, smaż przez kilka minut, a następnie rozłóż mięso mielone przyprawione przyprawami. Mięso mielone gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając i rozbijając grudki mięsa mielonego na mniejsze. Smażyć, aż cały płyn wyparuje.

dodaj posiekane warzywa i spróbuj nadzienia do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej soli, wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, przenieś nadzienie na płaski szeroki talerz i pozostaw do ostygnięcia.

rozłóż rozmrożone ciasto na powierzchni roboczej, rozwałkuj. Następnie pokrój arkusz na równą liczbę kwadratów (8-12 w zależności od wielkości pożądanych ptysiów). Równomiernie rozprowadzamy nadzienie na kawałkach ciasta i zwijamy ptysie. Możesz je złożyć, jak chcesz - możesz po prostu złożyć na pół jak na zdjęciu i przymocować krawędzie, chodzić po nich zębami widelca - dla piękna i siły.

przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej puste miejsca i włóż do lodówki na 15 minut (podczas podgrzewania piekarnika). I musisz go ogrzać do 200 stopni Celsjusza.

Piekarnik się rozgrzał - wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Rozbij jajko do szklanki i lekko ubij widelcem. Za pomocą silikonowego pędzla nasmaruj ptysie na wierzchu, posyp sezamem.

wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i pieczemy ptysie przez 20 minut. W tym czasie ptysie staną się pięknym złotym kolorem. Schładzamy je trochę na ruszcie-dosłownie przez 5-10 minut, a następnie podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy