Chleb Focaccia cienki
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowanie chleba zacznijmy od rozpuszczenia drożdży w wodzie (woda powinna być lekko ciepła) i dodania do nich łyżki cukru. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby nasze drożdże ożyły. Przesiej mąkę i zrób dziurę w środku. Ożywione drożdże wysyłamy do mąki, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, jeśli ciasto wydaje się zbyt ciasne, dodaj kilka łyżek wody. Gotowe ciasto wysyłamy w ciepłe miejsce, aby podnieść przez 40 minut. Ciasto układamy natychmiast na blasze do pieczenia i rozciągamy na całej jego powierzchni cienką warstwą i pozostawiamy na 15 minut do odpoczynku, aw tym czasie przygotujemy nadzienie. Pokrój pomidora i cebulę (możesz również wziąć suszone pomidory, oliwki, świeże zioła lub po prostu posyp grubą solą). Po 15 minutach nasze ciasto trochę się zbliżyło, teraz wciskamy nasze ciasto, robimy to, aby ciasto było cienkie. Dlatego zacznijmy, rozkładamy nasze palce tak, jakbyśmy grali na pianinie i robili na nim dziury. Po zakończeniu całego procesu tortilla musi być bardzo dokładnie posmarowana oliwą z oliwek na wierzchu. A teraz, jeśli jest nadzienie, rozłóż je na wierzchu i wyślij nasze ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220C przez 15 minut (do złotego koloru). Wyciągamy Chleb Focaccia z piekarnika i jemy go, gdy jest jeszcze ciepły. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g