Chleb Focaccia cienki z cebulą, pomidorami i rozmarynem

apetyczny chrupiący chleb z pomidorami i rozmarynem. Ciasto uzyskuje się z bardzo smaczną chrupiącą skórką. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nadzienia nadają jej soczystość i aromat. Focaccia thin-włoski chleb-tortilla. Ten przepis będzie dobrym początkiem dla tych, którzy naprawdę chcą upiec domowy chleb, ale jeszcze się na to nie odważy. Ciasto jest proste w przygotowaniu, można je gotować z różnymi nadzieniami lub bez nich.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 66 % 25 g
204 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
przygotowanie chleba zacznijmy od rozpuszczenia drożdży w wodzie (woda powinna być lekko ciepła) i dodania do nich łyżki cukru. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby nasze drożdże ożyły. Przesiej mąkę i zrób dziurę w środku. Ożywione drożdże wysyłamy do mąki, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, jeśli ciasto wydaje się zbyt ciasne, dodaj kilka łyżek wody. Gotowe ciasto wysyłamy w ciepłe miejsce, aby podnieść przez 40 minut. Ciasto układamy natychmiast na blasze do pieczenia i rozciągamy na całej jego powierzchni cienką warstwą i pozostawiamy na 15 minut do odpoczynku, aw tym czasie przygotujemy nadzienie. Pokrój pomidora i cebulę (możesz również wziąć suszone pomidory, oliwki, świeże zioła lub po prostu posyp grubą solą). Po 15 minutach nasze ciasto trochę się zbliżyło, teraz wciskamy nasze ciasto, robimy to, aby ciasto było cienkie. Dlatego zacznijmy, rozkładamy nasze palce tak, jakbyśmy grali na pianinie i robili na nim dziury. Po zakończeniu całego procesu tortilla musi być bardzo dokładnie posmarowana oliwą z oliwek na wierzchu. A teraz, jeśli jest nadzienie, rozłóż je na wierzchu i wyślij nasze ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220C przez 15 minut (do złotego koloru). Wyciągamy Chleb Focaccia z piekarnika i jemy go, gdy jest jeszcze ciepły. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy